Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 07. 2017. 15:05   >>  14:37 1

NA SJEVERU

Završen Ljetnji vojni kamp

Ljetnji vojni kamp za mlade, koji je u drugoj polovini jula održan u Kolašinu i Pljevljima, završen je danas svečanom dodjelom sertifikata koje je polaznicima uručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ljubiša Jokić.


Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kamp je okupio srednjoškolke iz Crne Gore uzrasta od 16 do 18 godina koji su, od 17. do 30 jula, u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima, sticali znanja i iskustva iz oblasti vojne obuke i upoznali se sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci.

Jokić je, kako se navodi, pozdravio učesnike kampa i izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja i posvećenosti koju su pokazali tokom prethodne dvije sedmice kada su imali priliku da nauče određene vještine koje karakterišu vojni poziv. 

"Nadam se da ste vidjeli koliko vojni poziv nosi odgovornosti i profesionalizma, koliko znanja i vještina je potrebno da bi se moglo odgovoriti ovom zadatku i na šta sve obavezuje nošenje vojničke uniforme“, saopštio je Jokić.

On se, kako je rekao, nada da su polaznicima kampa pomogli da objektivno sagledaju vojni sistem i sve ono što pripadnici crnogorske Vojske svakodnevno rade, kao i da su ih zainteresovali da se prijave za vojne akademije i da svoj profesionalni životni put vežu za VCG.

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov čestitao je učesnicima kampa na uspješno završenoj obuci i izrazio zahvalnost što su svojim radom, redom i disciplinom, omogućili da se taj projekat uspješno realizuje. 

"Siguran sam da je cilj projekta ostvaren i da smo, kroz dobro pripremljenu organizaciju i raznolike aktivnosti, omogućili da sa sobom ponesete najpozitivnije utiske“, poručio je Volkov.


On se, kako je rekao, nada da su učesnici kampa razvili timski duh, liderske sposobnosti, vojnička znanja i vještine koje im inače ne bi bile dostupne, van ovog sistema, a u krajnjem, stekli prijateljstva koja će trajati. 

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp je rekla da joj je čast što sa Ministarstvom odbrane, kroz ovaj program, nastavljaju da podržavaju Crnoj Gori. 

"Prijateljstvo sada gradimo na znanju i obrazovanju mladih, pametnih i snažnih ljudi, a to su kvaliteti koji su svojstveni Crnogorcima. Aktivnosti i učinak koji su mladi pokazali jutros je sjajan primjer važnosti timskog rada, hrabrosti i odlučnosti“, rekla je Kemp, navodeći da su to vještine neophodne za život koje će im biti korisne u budućnosti.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva za tri najbolja polaznika kampa obezbijedila je učešće u Centru za obuku kadeta u Velikoj Britaniji, a tokom protekle dvije sedmice najbolje rezultate na takmičenjima ostvarili su Isidora Marković SMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca (1. mjesto), Matija Grdinić SMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca (2. mjesto) i Dimitrije Vlahović Gimnazija "Stojan Cerović" iz Nikšića (3. mjesto).

Kako se navodi, za Imrana Nurkovića iz Gimnazije "30. septembar" iz Rožaja i Živka Maraša iz SEŠ "Mirko Vešović” iz Podgorice, koji su zauzeli 4. i 5. mjesto, nevladina organizacija PRONA (Montenegrin Science Promotion Foundation) obezbijedila je učešće na Ljetnjoj školi "Planeta u tvojim rukama“ koja će biti organizovana na Ivanovim koritima.

Učesnike kampa obučavali su, kako je saopšteno, instruktori za obuku VCG, a realizovana je sanitetska obuka, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. 

"Pored ovih obuka, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније