Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Kristina Pavićević, TVCG

29. 07. 2017. 16:33   >>  16:05

RACIONALIZOVATI POTROŠNJU

Bojadžić: Vratiti Opštinama dio prihoda

Iz Zajednice lokalnih samouprava poručuju da bi za normalno funkcionisanje opština, država morala da im vrati dio prihoda koji su im, kažu, neosnovano oduzeti. Iz nevladinog sektora očekuju i da opštine racionalizuju potrošnju. Izrada Zakona o finansiranju lokalnih samouprava je u toku.

Dug crnogorskih opština na kraju prošle godine iznosio je 175 miliona eura. Iako su sa Ministarstvo finansija potisale Ugovore o reprogramu, u NVO sumnjaju da Opštine izbjegavaju te obaveze.

"Sumnja je da lokalne samouprave ne izmiruju svoje obaveze na mjesečnom nivou i trenutne oreske obaveze na ličćna primanja", kazala je za TVCG Ivana Bogojević iz Instituta alternativa.

Najviše duguju Budva, Podgorica i Nikšić. U Glavnom gradu kažu da nemaju problema u otplati dugovanja, te da nijesu koristili mogućnost reprograma duga.

"Za kapitalne investicije Glavni grad se zadužio 33 miliona eura, a na današnji dan dug po tim kreditima je 16,7 miliona. Jasno je da je Glavni grad 100 odsto likvidan i solventan", istakao je Miomir Jakšić iz Opštine Podgorica.

Opštinama je reprogramirano čak 90 miliona poreskog duga na zarade.

"Za 14 Opština reprogramiran je dug na 20 godina, a za Bar i Budvu na pet godina. Izmirivanje obaveza prati Poreska uprava i ako dođe do kašnjenja dužna je da preduzme mjere naplate poreskog duga u skladu sa zakonom", kazala je Snežana Mugoša iz Ministarstva finansija.

u Poreskoj upravi i Zajednici lokalnih samouprava kažu da se obaveze redovno servisiraju. Ipak, očekuju da im drzava vrati dio prihoda koji su u prethodnom periodu smanjeni za cak 35%.

"Opštine funkcionišu normalno, bez nekih poteškoša. Opštinama treba da se kroz zakonska rješenja vrati dio prihoda koji im je u prethodnom periodu ukinut, po nama neosnovano", ocijenio je predsjednik Zajednice lokalnih samouprava, Refik Bojadžić.

Novi prihode Opštine očekuju od komunalnih naknada, legalizacije objekata, kao i od poreza na zarade koji se sada većim dijelom sliva u državnu kasu.

"Izvršila bi se preraspodjela u korist Opština, a na uštrb prihoda koji trenutno pripadaju državi", kaže Bojadžić.

Prekomjerna potrošnja i višak zaposlenih dodatno su usložile problem finansiranja lokanih samouprava, kaze on.

Zato, kako ističu u Institutu alternativa, trebalo bi raditi na racionalizaciji troškova.

"Ako na centralnom nivou imamo restrikcije i štednje, onda i na lokalnom nivou treba odgovorno poslovati, odnosno, lokalne samouprave treba da budu isto tako aktivne kod ubiranja prihoda, ali i kod smanjivanja rashoda i dugova", nagalsila je Ivana Bogojević.

U Zajednici lokalnih samouprava kažu da rede na optimizaciji broja zaposlenih koju će prezentovati do kraja godine, što je u skladu sa Strategijom o reformi javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније