Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 07. 2017. 15:29   >>  08:01 12

LIBERALI SMATRAJU

Protivnicima CG smeta spomenik Mirku

Spomenik vojvodi Mirku u Podgorici srušili su 6.januara 1919. oni kojima je smetala Crne Gora, kao što danas smeta ovim drugim koji se protivljenjem spomeniku protive Crnoj Gori, kazao je odbornik Liberalne partije u Skupštini Glavnog grada Jovan Rabrenović.

"Podgorički liberali kao inicijatori i začetnici ideje o obnovi spomenika-obeliska velikom vojvodi osjećaju obavezu da podsjete javnost Crne Gore na značaj koji Mirko Petrović kao vojvoda, diplomata, pjesnik, brat knjaza Danila, a otac kralja Nikole ima za obnovu i učvršćivanje Crne Gore kao države. Posebno podsjećamo sve nedobronamjerne da ostrašćenim i neumjesnim komentarima samo potpaljuju strasti i uzbunjuju javnost stvarajući atmosferu bratske mržnje i nesloge koja nije u tradiciji Crnogoraca niti je ikad do ovih smutnih vremena bila karakteristika viteškog crnogorskog naroda", rekao je Rabrenović.

On je kazao da je  Mirko Petrović izuzetnim junaštvom spasao mošti Sv. Vasilija Ostroškog, "pa bi tu činjenicu morali poštovati isto kao i čovjeka koji je devet dana u manastiru Ostrog branio najveću crnogorsku svetinju od udara osmanske vojske".

"Jasna je politička pozadina koja se krije iza pokušaja opstukcije obnove spomenika ali nejasno ostaje kako se protiviti mogu spomeniku koji se podiže odnosno obnavlja u slavu i mnogobrojnih crnogorskih junaka koji su svoje živote ostavili da bi mi danas, kao i naši preci tada imali slobodnu državu. Zato protivnike obeliska podsjećamo na obnovljeni tekst koji ponovo u svom punom sjaju stoji uklesan a koji glasi `Velikom vojvodi Mirku Petroviću`, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878.", saopštio je Rabrenović.

Kako je poručio, Mirkov spomenik srušili su bjelaši, isključivo jer je to otac kralja Nikole, kao dio tadašnje bratoubilačkei ratne smutnje koja je vladala u Crnoj Gori.

"Dinastija Petrović Njegoš ima svoje mjesto u istoriji Crne Gore, kao što ga imaju Balšići i Crnojevići i kao što će ga imati svi koji su Crnoj Gori pomogli da sačuva kontinuitet postojanja.  Na kraju, pozivamo sve stanovnike Podgorice i sve liberale da svojim prisustvom na otvaranju obnovljenog spomenika daju lični doprinos ispravljanju istorijskih nepradi nanešenih Crnoj Gori i crnogorcima u toku prve polovine dvadesetog vijeka, ali i da odaju počast svim onom koji su svoj život priložili u slavu Crne Gore", naglasio je Rabrenović.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније