Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 07. 2017. 11:53   >>  11:24

JAVNA UPRAVA

Orav: Novim zakonom do depolitizacije

Sistem zasluga u javnoj upravi u Crnoj Gori nije potpuno primijenjen, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav, i poručio da treba usvojiti novi zakon koji bi se pridržavao načela depolitizacije i transparentnog zapošljavanja.

Orav je ocijenio da su prava građana na dobru upravu, pristup informacijama i administrativnoj pravdi nešto na čemu se mora bolje poraditi.

"Sistem zasluga nije u potpunosti prepoznat, niti primijenjen. Profesionalna javna uprava mora da može da odgovori na potrebe građana i to na djelotvoran način, kako bi se prevazišla politizacija javne sektora i gradila kultura uprave koja je okrtenuta pružanju usluga", poručio je Orav na okruglom stolu o Nacrtu zakona o državnim službenicima i namještenicima.

On smatra da je od presudne važnosti za Crnu Goru da usvoji ovaj novi zakon koji bi se pridržavao načela zasluga, depolitizacije i transparentnog zapošljavanja.

On je pozdravio to što se u Crnoj Gori radi novi zakon u toj oblasti.

Orav je ukazao da je reforma javne uprave jedan od temelja proširenja EU, osim vladavine prava i ekonomskih reformi.

"Reforma u ovoj oblasti je veoma važna na putu Crne Gore ka članstvu u EU, a uspjeh u toj oblasti donijeće i opipljive rezultate", ocijenio je Orav .

Prema njegovim riječima, postojeći okvir postavlja određene izazove što se tiče subjektivnosti u procesu imenovanja, a često su nejasne linije između partijskih i privatnih interesa u praksi

"Kao mala zemlja, Crna Gora mora da ima neka inovativna rješenja kako bi reformisala javnu upravu na dobrobit građana, te kako bi učinila da zemlja bude bogatija", naveo je Orav.

Kako je kazao, crnogorske vlasti moraju pokazati jasnu posvećenost reformama u toj oblasti. "Uvjeren da će to zaista tako i biti".

Orav je naveo da je Evropska komisija pružila ekspertsku pomoć u procesu izrade ovog zakona, i najavio da će nastaviti da podržava Crnu Goru u toj važnoj reformsakoj oblasti.

"EU će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u profesionalizaciji javne uprave kao neophodnog preduslova da se ispune kriterijumi za članstvo", kazao je Orav.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, ukazala je da je jedan od osnovnih preduslova za efikasno djelovanje javne administracije službenički sistem zasnovan na visokom stepenu profesionalnosti, sposobnosti, znanja i kompetencija državnih službenika i namještenika.,

Kako je rekla Pribilović, podizanje nivoa profesionalizacije na svim nivoima javne uprave značajan je faktor ostvarivanja tog preduslova.

Ona je navela da su jasne procedure zapošljavanja, odabira kandidata preduslov za profesionalnu službu, i dodala da ih moraju pratiti i drugi alati za upravljanje ljudskim resursima.

"Predložena rješenja, osim što uklanjaju brojne barijere sa kojima smo se sretali svi u praksi, doprinose da privučemo najkvalitetnije kadrove u državnu službu, motivišemo ih da predano rade, napreduju u službi i ostvaruju strateške ciljeve države", ocijenila je Pribilović.

Predstavnik SIGMA-e, Timo Ligi, naveo je da je Nacrt zakona donio neke pozitivne promjene.

"Starješine su, u okviru ovog zakona, sada obuhvaćene njime, a procedura zapošljavanja je pojednostavljena", rekao je Ligi.

On je saopštio da bi u Nacrtu zakona htjeli da vide malo više ambicioznosti u smislu materijalnog, odnosno suštinskog unapređenja, čega trenutno nema.

"Treba uvesti načelo zapošljavanja na osnovu zasluga, smanjiti mogućnost poliitičkog uticaja u smislu praksi upravljanja ljudskim resursima, povećati odgovornost starješina i menadžera i smanjiti diskreciju", rekao je Ligi.

On je ocijenio da je jedan od ključnih problema mali broj kandidata koji se javljaju za određena mjesta u državnoj službi.

"To može da ograniči dostupnost kvalifikovanih ljudi", zaključio je Ligi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније