Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

24. 07. 2017. 20:15   >>  19:51 1

U ZIKSU

Povećaće broj zaposlenih u obezbjeđenju

Zatvorenici u ZIKS-u dobijaju zdravstvenu zaštitu na nivou na kom je dobijaju svi građani, poručili su iz Kancelarije Zaštitinika ljudskih prava i sloboda. Na skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode saopštili su da je vidno nezadovoljstvo zaposlenih u sektoru obezbjeđenja i tretmana, dok sa druge strane iz Uprave poručuju da na rješavanju manjka zaposlenih rade i najavljuju povećanje od 30 službenika obezbjeđenja. Odbor je usvojio godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za prošlu godinu sa Izvještajem o uslovima rada službenika obezbjeđenja i tretmana u ZIKSU-u .

U okviru redovnih i kontrolnih obilazaka, službenici kancelarije Zaštitinika ljudiskih prava i sloboda posjetili su zatvorenike u ZIKS-u, kako bi prije svega provjerili, na kom novou je zdravstvena zaštita koju dobijaju. Povod za to bile su, kažu, brojne pritužbe koje su dobijali a zaključak do kojeg su došli, obrazložili su članovima Odbora za ljudska prava.

"Pritužbe uglavnom nijesu utemeljene i da je dostupnost zaštite licima lišenih slobode na nivou kao za sve građane. Međutim, ipak smo uputili određene preporuke", kazala je Zdenka Perović iz Kancelarije ombudsmana.

Iz kancelarije ombudsmana, razgovarali su i sa zaposlenima i upoznali se sa uslovima u kojima rade. Vidno je, kažu, ogromno nezadovoljstvo u sektoru obezbjeđenja i tretmana. 

"Uslovi rada i same prostorije u kojima rade i borave su na nezadovoljvajućem novou. Stiče se utisak nezadovoljstva i apatije službenika obezbjeđenja i sektora za tretman u Spužu", navela je Danijela Brajković iz kancelarije ombudsmana. 

Ogromnom nezadovljstvu doprinijelo je malo zaposlenih a puno posla, smatraju u Građanskoj alijansi. 

"Čini mi se da je najveći problem kada je u pitanju zatvor, nedovoljan broj službenika obezbjeđenja. I da bi država trebala da predvidi više sredstava za njihovo zapošljavnje", kaže Milan Radović. 

U Upravi tvrde da na rješavanju tog problema već rade. 

"Za sljedeću godinu predviđeno je povećanje 30 službenika obezbjeđenja. To je vlada odobrila, u toku su neki oglasi i za povećanje službenika tretmana i ostalih službenika tako da će sve to u kratkom vremenu doprinijeti da imamo više službenika, da ih rasteretimo u svakom pogledu", poručuje Milan Tomić.

"Vjerujemo da će se to realizovati na zadovoljstvo zaposlenih. Jer zabrinjava činjenica da kod zaposlenih vlada apatija. Ako kod ljudi koji rade takav posao vlada apatija, onda to nije dobro", smatra član skupštinskog Odbora Halil Duković. 

A ono što je dobro i što Tomić najavljuje jeste i da će broj osmatračkih stražara biti povećan, pet u Podgorici i dva u Bijelom Polju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније