Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 07. 2017. 14:04   >>  13:42

UŠTEDA DO 25 ODSTO

Bolja energetska efikasnost u KCCG

Investicija u unapređenje energetskih karakteristika zgrade Kliničkog centra, odnosno glavnog objekta i Instituta za bolesti djece, vrijedna 2,8 miliona eura, doprinijeće povećanju komfora pacijenata i zaposlenih, ali i uštedi u potrošnji energije do najmanje 25 odsto.

Ministari ekonomije i zdravlja, Dragica Sekulić i Kenan Hrapović, danas su sa direktorom Kliničkog centra, Zoricom Kovačević, obišli te objekte podovom završetka radova na primjeni mjera energeske efikasnosti, koji su u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori obavljeni u prethodne četiri godine.

Iz dva ministarstava je saopšteno da je Kovačević, prilikom obilaska, kazala da će se benefiti značajne investicije, vrijedne 2,8 miliona eura, osjetiti tokom ove i narednih godina.

Ona je objasnila da je na objektu Instituta za bolesti djece zamijenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grijanja i hlađenja. U Kliničkom centru je, prema njenim riječima, adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu postavljena nova fasadna bravarija.

"To znači da ćemo imati manje troškove za grijanje i hlađenje i, što je najvažnije, imaćemo pristojan boravak pacijenata i zaposlenih u Kliničkom centru. Zahvalnost i razumijevanje koje nam pokazuje Vlada preko dva ministarstva ohrabruje da nastavimo da ulažemo u značajne institucije, kao što su Klinički centar i Institut za bolesti djece“, navela je Kovačević.

Hrapović je kazao da je u okviru projekta do sada rekonstruisano 11 institucija crnogorskog zdravstvenog sistemu, u vrijednosti od 5,1 milion eura. Pored Kliničkog centra i Instituta za bolesti djece, rekonstruisano je pet bolnica, dvije specijalne bolnice i dva doma zdravlja.

On je dodao da je u toku i realizacija projekta u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Murino i Petnjica.

"Sve te aktivnosti realizovane su u toku radnog procesa zdravstvenih ustanova. Ni na koji način nije poremećen radni proces, za šta je uložen dodatni napor kako bi se projekat kvalitetno završio“, saopštio je Hrapović.

On je naveo da je u prethodnom periodu sproveden socijalni monitoring u tri rekonstruisane bolnice, u okviru kojeg je anketirano preko 330 korisnika.

"Rezultati ankete pokazuju da su pacijenti i zaposleni zadovoljni unutrašnjih komforom u tim institucijama, jer je zadovoljstvo pokazalo preko 95 odsto anketiranih pacijenata i više od 83 odsto zdravstvenih radnika“, kazao je Hrapović.

Sličan monitoring se priprema i biće sproveden i u ostalim institucijama u kojima se realizuje projekat energetske efikasnost.

"Nadam se da će i on pokazati zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika, što je u skladu sa politikom Ministarstva zdravlja – da se poboljšaju uslovi zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i, naravno, kvalitet pružene zdravstvene zaštite pacijentima“, poručio je Hrapović.

Sekulić je saopštila da je Ministarstvo ekonomije od 2009. godine, kroz dva projekta finansirana kroz namjenske kredite Svjetske (SB) i Njemačke razvojne banke (KfW), potrošilo 34,5 miliona eura za rekonstrukciju 43 objekta. Kroz projekat, u okviru kojeg su rekonstruisani objekti Kliničkog centra, do sada je rekonstruisano ukupno 11 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom.

"Rezultati analiza pokazuju da su uštede na nivou projekta SB u prethodnom periodu išle od 17 odsto do 67 odsto u potrošnji energije, a ako govorimo o analizi na nivou oba projekta, te su uštede išle i do 49 odsto. Očekujemo da u Kliničkom centru imamo uštedu od najmanje 25 odsto u potrošnji energije“, rekla je Sekulić.

Namjera je, kako je dodala, da se do 2020. godine potroše ugovorena sredstva, odnosno da se rekonstruišu ukupno 53 objekta i utroši 46,5 miliona eura.

"Imamo na raspolaganju dodatna sredstva i namjera nam je da idemo do posljednjeg zdravstvenog objekta u Crnoj Gori, kako bi svi pacijenti imali jednake uslove za boravak u tim zdravstvenim objektima, a osoblje za rad u njima“, kazala je Sekulić.

Ona je saopštila da nije pitanje do kad će taj novac biti potrošen i koji će objekti doći na red, već da je pitanje trenutka kada će svi objekti u Crnoj Gori biti rekonstruisani na jednak način.

Ministarstvo ekonomije od 2009. godine, uz kreditnu podršku Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 11,5 miliona eura, sprovodi projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim objektima.

Projektom se finansira primjena mjera energetske efikasnosti, koje se prije svega odnose na zamjenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, modernizaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније