Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

23. 07. 2017. 15:14 >> 14:51
1

DOM ZDRAVLJA BAR

Zdravstvene usluge na visokom nivou

Stanovnici Bara i brojni turisti, koji ljeti borave u toj primorskoj opštini, imaju veoma kvalitetnu, dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu i dobijaju zdravstvene usluge na visokom nivou, saopšteno je iz barskog Doma zdravlja (DZ).

Direktor te zdravstvene ustanove, Borislav Lalević, kazao je da DZ Bar posjeduju prostorne, tehnološke i kadrovske kapacitete za pružanje kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite građanima.

„I pored maksimalnog sezonskog opterećenja, DZ Bar je i ovog ljeta uskladio organizaciju rada i stavio u funkciju sve svoje kapacitete, kako bi mogli da odgovore eventualnim potrebama građana i turista za zdravstvenom zaštitom“, rekao je Lalević agenciji MINA.

On je pojasnio da se, osim u glavnom zdravstvenom objektu, tokom ljeta zdravstvena zaštita pruža i u dvije turističke ambulante, u okiru DZ i u Sutomoru.

Pored toga, kako je naveo, u okviru DZ Bar rade i zdravstvene stanice Ostros, Stari Bar, Virpazar i Sutomore, tako da je zdravstvena zaštita dostupna svakom pacijentu i u najudaljenijim djelovima opštine.

Lalević je kazao da DZ Bar, kao ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, preko svojih organizacionih jedinica obavlja sve djelatnosti utvrđene Zakonom za taj nivo zdravstvenih ustanova, i godinama sa uspjehom pruža zdravstvenu zaštitu domicilnim osiguranicima, kao i brojnim gostima i stranim državljanima.

Prema njegovim riječima, do sada je 98,56 odsto stanovnika Opštine Bar izabralo svog doktora za odrasle i djecu, a dnevno se u toj ustanovi pruži preko dvije hiljade zdravstvenih usluga.

„O kvalitetu našeg rada svjedoči podatak da smo u prošloj godini imali samo dvije primjedbe na rad, a u prvih šest mjeseci ove samo jednu. Sve ovo pokazuje da ustanova kojom rukovodim, zajedno sa svim zaposlenima, ulaže maksimalne napore u obezbjeđivanju kvalitetne, efikasne i dostupne zdravstvene zaštite pacijentima“, naveo je Lalević.

On je kazao da je osnovni koncept rada u DZ Bar obezbjeđenje i primjena savremene tehnologije i novih standarda, što sa dobrom organizacijom rada i potpunom informisanošću pacijenta ima za cilj podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite na veći nivo.

„Svemu ovome značajno je doprinijela potpuna realizacija Programa reformi ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, primjena savremenih metoda u radu i akreditacija laboratorije Sanitarne hemije i Mikrobiološke laboratorije“, rekao je Lalević.

Kako je naveo, u ovoj godini je Planom rada obuhvaćena sanacija i preuređenje i opremanje laboratorije sanitarne hemije, a u toku je priprema za sprovođenje postupka akreditacije uzorkovanja.

„U potpunosti je opremljen Centar za djecu sa posebnim potrebama, a inicirali smo i izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog prostora za djecu sa smetnjama u razvoju“, kazao je Lalević.

On je istakao da DZ Bar značajnu pažnju poklanja obezbjeđivanju što boljih uslova za rad zaposlenih i u glavnom objektu i isturenim ambulantama, ali i prijatnijeg ambijenta za pacijente.

Takođe se, kako je rekao, puno ulaže u modernizaciju opreme i tehnološku opremljenost, kao i u obnavljanje voznog parka, tako da je u toku sprovođenje postupka za kupovinu jednog sanitetskog vozila, kao i obezbjeđenje drugog putem donacije.

Lalević je kazao da se u kontinuitetu se radi na edukaciji, kako ljekara tako i srednjeg medicinskog kadra, i da se periodično organizuju stručna predavanja iz različitih grana medicine, sa ciljem podizanja kvaliteta rada u ustanovi, primjene novih metoda i razmjene iskustva.

Predavanja se, pojasnio je on, organizuju kroz rad i aktivno učešće Savjetovališta za mlade, Populacionog i Savjetovališta za reproduktivno zdravlje, sa domaćim i stranim predavačima i stručnjacima za razne oblasti, sa farmaceutskim kućama, kao i sa predstavnicima kompanija koje uvode i primjenjuju nove tehnologije iz oblasti zdravstva.

„Naši ljekari i srednji medicinski kadar aktivno učestvuju na emninentnim stručnim skupovima koji se organizuju u Crnoj Gori i inostranstvu“, dodao je Lalević.

Prema njegovim riječima, u DZ Bar je u potpunosti zaživio projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda.

„Izabrani doktori rade prema uputstvu koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, i do sada se zakazivanje specijalističkih pregleda pacijentima u Opštoj bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore odvija bez problema“, zaključio je Lalević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније