Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2017. 22:56 >> 22:27

GOSTI U AVGUSTU

Oko 70 stranih studenata u Podgorici

Crna Gora će ove godine biti centar okupljanja evropskih studenata tehničkih i prirodno-matematičkih fakulteta.

Više od sedamdeset mladih ljudi, koji dolaze iz svih krajeva Evrope, boraviće u Podgorici od 13. do 25. avgusta u okviru događaja pod nazivom "International Projects Forum" i tom prilikom pokušati da kroz zajednički rad i zalaganje osmisle projekte kojima će u budućnosti doprinijeti, kako stručnom, tako i neformalnom obrazovanju studenata, podstaći ih na studentski rad i aktivizam i pružiti karijernu podršku.

Svi oni su, kako je saopšteno, članovi studentske organizacije BEST (Board of European Students of Technology) koja je osnovana 1989. godine, a danas broji 95 lokalnih grupa u 32 zemlje i preko 3 500 članova. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad u internacionalnom okruženju.

Predsjednik lokalne BEST grupe u Podgorici, Uroš Keković, ističe da je jako ponosan na rad svih članova i na dosadašnji napredak cijelog tima.

"Velika je čast, ali i odgovornost biti domaćin jednog ovakvog događaja. Izuzetno sam ponosan na sve naše članove, jer su upravo oni zaslužni za to što je, pored svih drugih grupa, taj zadatak povjeren upravo nama. Iako je koordinacija sa čak sedamdeset ljudi tokom dvanaest dana, izuzetno zatjevna kako logistički tako i finansijski, vjerujem da ćemo i ovoga puta biti na visini zadatka, kao i da će naši partneri prepoznati značaj ovog projekta. Takođe, ovo je i jako dobra promocija naše zemlje, jer kako već sada saznajem, mnogi naši gosti su planirali zajedničke odmore i putovanja širom Crne Gore i regiona.“, naveo je Keković.

Iako je BEST-ova grupa u Podogorici osnovana tek 2011. danas se mogu smatrati jednom od uspješnijih studentskih organizacija u Crnog Gori.

Svake godine oni organizuju inženjersko takmičenje, poznatije kao EBEC, a ove godine je pobjednička ekipa ovog takmičenja na lokalnom nivou, postigla veliki uspjeh odnijevšipobjedu i na regionalnom nivou u Mostaru, pa će se u avgustu takmičiti u finalnoj fazi takmičenja u Brnu, u Češkoj.

Osim toga, svakog ljeta organizuju i različiteljetnje akademske kurseve, koji su otvoreni kako za naše, tako i za strane studente. Upravo ovim, i sličnim projektima, BEST se trudi da doprinese razvoju i dodatnom obrazovnju studenata u našoj zemlji, a i šire.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније