Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

21. 07. 2017. 21:36 >> 21:48

NUHODŽIĆ - ŠTOK

Crnogorska policija efikasan i pouzdan partner

Crnogorska policija je efikasan i pouzdan partner u jačanju globalne sigurnosti, ocijenjeno je u razgovoru ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa generalnim sekretarom Interpola, Jirgenom Štokom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, posjeta sjedištu Interpola u Lionu bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na bezbjednost granica, borbu protiv teškog i organizovanog kriminala, sprječavanje i suzbijanje terorizma i borbu protiv kompjuterskog kriminala.

Na sastanku je razgovarano i o modalitetima za dalje unaprjeđenje saradnje na operativnom nivou, kroz još intenzivnije korišćenje Interpolovih globalnih baza podataka.

Dogovorene su, kako se navodi, konkretne aktivnosti i identifikovane oblasti u kojima Crna Gora može pružiti kvalitetan doprinos realizaciji strateških prioriteta i ciljeva ove policijske organizacije za sprovođenje zakona.

„U tom smislu, zajednički je konstatovano da NCB Interpol Podgorica ima važnu ulogu kao dio međunarodne platforme za razmjenu podataka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Štok, iskazujući zadovoljstvo aktivnim učešćem Crne Gore u okviru međunarodne policijske mreže, istakao da je Crna Gora među najaktivnijim korisnicama Interpol-ovih baza podataka.

On je ocijenio da je operacija kojom je koordinirao Generalni sekretarijat Interpola, a koja je bila usmjerena protiv nelegalne trgovine oružjem u zemljama Zapadnog Balkana, primjer profesionalne saradnje i efikasne razmjene informacija.

„Posebno je akcentovao činjenicu da su svi granični prelazi u Crnoj Gori uvezani u jedinstven sistem koji omogućava direktnu pretragu Interpolovih baza“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz MUP-a, Štok je pohvalio saradnju sa Crnom Gorom i prenio spremnost Interpola da i u narednom periodu nastavi da pruža podršku u pravcu jačanja kapaciteta crnogorske policije.

Nuhodžić je, ukazavši na značaj koji MUP i Uprava policije posvećuju saradnji sa Interpolom, zahvalio na na permanentnoj podršci koja, kako je naveo, predstavlja važno priznanje za dosadašnje napore i doprinos Crne Gore jačanju globalne sigurnosti.

„Saopštio je da je crnogorska policija u potpunosti posvećena poštovanju Interpolovih standarda, i da kontinuirano prati razvoj novih servisa za poboljšanje međunarodne policijske saradnje, kroz učešće u svim projektima koje organizuje Generalni sekretarijat“, kaže se u saopštenju.

Tokom posjete Lionu, Nuhodžić je imao priliku da se upozna sa metodologijom rada Interpolovih službi, posjeti Komandno-koordinacioni centar.

"Kao i da se detaljnije upozna sa savremenim forenzičkim alatima za utvrđivanje identiteta lica i analitičku obradu podataka dobijenih u vezi sa sprječavanjem i borbom protiv terorizma i organizovanog kriminala", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније