Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 07. 2017. 20:40 >> 20:11

SARADNJA INSTITUCIJA

Sporazum ASK i Uprave za javne nabavke

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Uprave za javne nabavke potpisali su Sporazum kojim se bliže uređuje saradnja dvije institucije u cilju unapređenja sistema javnih nabavki i jačanja preventivnih antikorupcijskih aktivnosti.

Sporazum su potpisali direktori dvije institucije, Sreten Radonjić i Mersad Mujević.

„Cilj sporazuma je da se razvije međusobna saradnja dvije institucije radi unaprjeđenja sistema javnih nabavki i ostvarivanja preventivnih antikorupcijskih aktivnosti kroz efikasno sprečavanje sukoba interesa i otklanjanje drugih rizika za nastanak korupcije i narušavanje integriteta“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sporazumom je predviđeno zajedničko organizovanje obuka, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na kojima se promoviše primjena mjera i antikorupcijskih principa u cilju smanjenja mogućnosti pojavnih oblika korupcije u postupcima javnih nabavki.

Sporazum, dodaje se, predviđa izradu i distribuciju informativnog materijala u cilju podizanja nivoa javne svijesti o štetnosti korupcije i načinima borbe protiv te pojave.

„Sporazum predviđa i razmjenu informacija na kvartalnom nivou o broju prijava o postojanju sukoba interesa i drugog ugrožavanja javnog interesa koji upućuju na korupciju u oblasti javnih nabavki“, saopšteno je iz ASK.

Agencija i Uprava su se, kako se navodi, obavezale da 15 dana nakon potpisivanja sporazuma imenuju kontakt osobe, čiji će zadatak biti da prate efikasnost realizacije svih oblika saradnje i o tome obavještavaju strane potpisnice i predlažu vrste, obim i načine realizacije pojedinih oblika saradnje.

U saopštenju se kaže da ta saradnja predstavlja važnu aktivnost Uprave i ASK u okviru implementacije obaveza iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 5 i 23, a odnosi se prije svega na organizovanje obuka, sistematski pripremljene programe za usvanje znanja koje će budući i sadašnji službenici uspjeti da primijene u cilju još kvalitetnije kontrole javnih finansija.

„Direktori dvije institucije načelno su dogovorili prve aktivnosti u cilju organizovanja i sprovođenja zajedničkih obuka, kao i pružanja pomoći u donošenju podzakonskih akata za primjenu novog Zakona o javnim nabavkama“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније