Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2017. 21:29   >>  21:00

BOGDANOVIĆ ZADOVOLJAN

Vraćanje statusa istinske prijestonice

Vladin Predlog zakona o Prijestonici korak je ka vraćanju statusa istinske prijestonice Cetinju – simbola crnogorske državnosti i nosioca identiteta crnogorske nacije koji mu nesumnjivo pripada, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Predlogom zakona o Prijestonici je, između ostalog, predviđeno da sjedište jednog broja važnih državnih institucija, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova, bude preseljeno na Cetinje.

“Čini mi veliko zadovoljstvo činjenica da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici jednoglasno utvrdila Prijedlog zakona o Prijestonici. Cijenim da je današnje utvrdjivanje Prijedloga zakona snažan iskorak u pravcu vraćanja statusa Cetinju kao istinske crnogorske Prijestonice – simbola crnogorske državnosti i nosioca identiteta crnogorske nacije – koji mu nesumnjivo pripada”, ocijenio je Bogdanović.

On, kako je rekao, vjeruje da nije potrebno podsjećati da su društveno-ekonomske i političke prilike u 15. vijeku uslovile nastanak Cetinja – grada, koji je u teškim momentima kroz istoriju, imao poseban i nesaglediv značaj u pravcu očuvanja crnogorskog identiteta.

“Zato, bilo je neophodno učiniti napor da se kroz normativno, institucionalno i finansijsko jačanje, Cetinju vrati položaj koji mu u Crnoj Gori pripada. Moje ubjeđenje potkrepljuje i činjenica da su brojni učesnici u centralnoj javnoj raspravi na Cetinju, dali snažnu podršku Nacrtu zakona”, naveo je Bogdanović.

Između ostalih, dodao je, mnogi ugledni javni i kulturni radnici, predsjednici opština, ali i predstavnici političkih partija, bili su jedinstveni u stavu da se Cetinju mora unaprijedi položaj u sistemu države i vrati stari sjaj.

“Utvrđeni prijedlog predviđa preseljenje brojnih državnih institucija na Cetinje. Time, pored Rezidencije Predsjednika Crne Gore, sjedišta Ustavnog suda i Ministarstva kulture, crnogorska Prijestonica će ponovo postati diplomatski centar Crne Gore, što joj nesumnjivo i pripada”, saopštio je Bogdanović.

Svakako, dodao je, posebno značajan aspekat razvojne dimenzije Prijestonice odnosi se na obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju razvojnih projekata grada i za finansiranje izdataka za obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti.

Imajući u vidu sveukupnu ulogu Cetinja u crnogorskoj istoriji, naveo je, ovoga puta očekuje da će već narednih dana svjedočiti usvajanju ovog zakonskog rješenja u državnom parlamentu.

“Zato pozivam sve političke partije, koje žele dobro Cetinju, da podrže Zakon o Prijestonici i pokažu da se istinski, a ne deklarativno bore za ovaj grad, jer Cetinje nije samo teritorijalna jedinica, već, ubijeđen sam, grad svih građana Crne Gore – grad koji pripradnici svih vjeroispovijesti i nacionalnosti, osjećaju svojim domom”, zaključio je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније