Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2017. 18:45 >> 18:17
6

VLADA OCIJENILA

Vatrogasci bez adekvatne podrške opština

Vatrogasci i nadležne službe djelovale su u nepovoljnom političkom okruženju, uz kontinuirano plasiranje dezinformacija i bez adekvatne podrške iz nadležnosti lokalnih uprava, ali su, uprkos tome, na požare reagovali profesionalno i patriotski, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je danas usvojila Informaciju o požarima na teritoriji Crne Gore u periodu od 1. do 18. jula.

U Informaciji je navedeno da su u okviru pripreme za požarnu sezonu 2017. godine sprovedene sve neophodne pripreme, ali da su uprkos tome dugotrajna suša i ekstremno visoke temperature uslovile da relativno rano, početkom jula, primorski i centralni region Crne Gore zahvate požari širih razmjera.

„U diskusiji je ocijenjeno da su vatrogasci i nadležne službe djelovale u nepovoljnom političkom okruženju i uz kontinuirano plasiranje dezinformacija čak i širenje panike, kao i bez adekvatne pripreme i podrške iz nadležnosti lokalnih uprava. Zaključeno je da su, uprkos tome, sve nadležne službe reagovale na požare adekvatno, snažno, profesionalno i patriotski“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, stoga izdvojila ukupno 230 hiljada eura iz tekuće budžetske rezerve za nagrađivanje službenika zaštite i spašavanja i to tako što će vatrogasci koji su neposredno učestvovali u gašenju požara biti nagrađeni sa po 400 eura, a oni koji su imali povećani obim posla, a nijesu učestvovali u gašenju požara biti nagrađeni sa po 200 eura.

Kako je saopšteno, premijer Duško Marković je zatražio da Ministarstvo finansija novac od nagrade odmah uplati direktno na račun svakog vatrogasca.

U Informaciji je navedeno da je zatražena međunarodna pomoć i to u okviru NATO-vog Centra za koordinaciju odgovora u slučaju katastrofa (EADRCC) i Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU) kao i da je više država uputilo pomoć Crnoj Gori.

„ Vlada Crne Gore izrazila je zahvalnost NATO-u i partnerskim državama na brzoj reakciji i pomoći saveznika uz konstataciju da će Crna Gora to znati da cijeni. Ocijenjeno je da pomoć NATO-a u gašenju požara u Crnoj Gori pokazuje da naša zemlja već uživa benefite svog novog statusa i novog kapaciteta“, saopšteno je nakon sjednice.

Vlada je, dodaje se, zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da sagleda postojeći koncept sistema zaštite i spašavanja i da kroz dodatnu analizu predloži Vladi model za njegovo unapređenje, kao i da u što kraćem roku pripremi dodatni program za nabavku potrebnih sredstava i opreme za preventivno djelovanje, posmatranje, izviđanje terena i kvalitetnije funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja.

Utvrđen predlog zakona o Prijestonici

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o Prijestonici, kojim će se doprinijeti jačanju institucionalnog statusa Prijestonice, obezbijediti bolja valorizacija crnogorskog, kulturno-istorijskog i akademskog nasleđa, kao i kvalitetniji i dugoročniji razvoj Prijestonice.

„U cilju stvaranja uslova za ekonomski, kulturni i istorijski razvoj predviđeno je formiranje Fonda za razvoj Prijestonice, iz kojeg će se finansirati razvojni, infrastrukturni projekti, projekti koji bi bili u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, projekti za očuvanje kulturno istorijskog nasleđa, projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva ili drugog oblika partnerstva“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, dodaje se, kroz osnivanje Fonda obezbjeđuju se dodatna finansijska sredstva, i to u visini 1 odsto od projektovane vrijednosti tekućeg Budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu.

„Osim toga, definisana rješenja će dodatno unaprijediti koordinaciju između državnih organa i organa Prijestonice u organima upravljanja državnih javnih službi koje imaju sjedište na Cetinje, kao i definisanje načina planiranja i finansiranja razvojnih programa kroz redefinisanje strukture i uloge Senata Prijestonice“, navedeno je u saopštenju.

Stalan napredak u procesu pristupanja EU

U okviru izvještavanja o realizaciji aktivnosti na procesa pristupanja Evropskoj uniji usvojeni su Četrnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru integracije Crne Gore u EU za period april – jun 2017. i Drugi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2017 – 2018.

Predstavljajući Četrnaesti kvartalni izvještaj u raspravi je ukazano na stalan napredak u procesu pristupanja što, između ostalog potvrđuje i otvaranje dva nova poglavlja: 1 – Sloboda kretanja robe i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova, kao I privremeno zatvranje poglavlja 30 – Vanjski odnosi.

„Konstatovano je i da su nastavljene redovne aktivnosti usmjerene na sprovođene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kroz rad zajedničkih tijela institucija Crne Gore i EU, kao i aktivnosti informisanja građana o procesu pristupanja“, saopšteno je nakon sjednice.

Kako se dodaje, Drugi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2017 – 2018 godine, pokazuje 71 odsto realizacije planiranih obaveza, što predstavlja najboljem postotak realizacije od početka programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Nadzor na putovanje OSI

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povlastici na putovanje lica sa invaliditetom.

„Izmjenama se, pored ostalog, uspostavlja inspekcijski nadzor, proširenje obima korisnika i njihova evidencija, kao i primjena kaznene politike za prekršaj za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu i korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca“, kaže se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, u cilju uspostavljanja efikasnijeg inspekcijskog nadzora i primijene kaznene politike za prekršaj za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu, čime se, između ostalog, omogućava i bolja kontrola korišćenja prava iz socijalne i dječje zaštite, kao i ušteda finansijskih sredstava, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Utvrđeno oporezivanje polovnih vozila, plovila i letjelica

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

„Osnovni razlozi za izmjenu uslovljeni su potrebom bližeg definisanja pojma upotrebljavanog motornog vozila, plovnog objekta, vazduhoplova i letilice imajući u vidu da je poreski tretman navedenih proizvoda u praksi izazvao dosta nedoumica da li se oporezivanje ove vrste prometa vrši samo za vozila koja su najmanje jednom registrovana u Crnoj Gori i za koje prodavac, odnosno prenosilac nije imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke“, navedeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније