Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

20. 07. 2017. 15:31 >> 15:03
3

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Spremni za organizovanje prakse

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Medicinskim fakultetom i Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG), spremno je da doprinese organizovanju dijela prakse za studente beranske Visoke medicinske škole (VMŠ) u KCCG ukoliko je ona potrebna, saopšteno je iz tog resora.

Oni su ocijenili da je socijalna dimenzija nastave na VMŠ u Beranama značajna.

"Ministarstvo zdravlja, kao krovna institucija crnogorskog zdravstva, ima obavezu da crnogorskoj javnosti predoči dvije dimenzije uloge VMŠ u Beranama, stručnu i socijalnu, i predloži rješenja", kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U stručnom smislu, neophodno je, kako su pojasnili, razgraničiti šta pripada sekundarnom, a šta tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Iz Ministarstva su ukazali da beranska bolnica pruža pacijentima sekundarni nivo zdravstvene zaštite, kao i KCCG za opštine Podgorica, Danilovgrad i Kolašin.

Kako se navodi, specijalističke usluge sekundarnog nivoa obuhvaćene su Nastavnim planom i programom VMŠ u Beranama (interna medicina, ginekologija sa akušerstvom, psihijatrija, porodična medicina na primarnom nivou zdravstvene zaštite), za šta Opšta bolnica Berane i beranski Dom zdravlja imaju kadrovskih kapaciteta za podršku.

"Specijalističke službe tercijarnog nivoa koje se realizuju u KCCG (kardiohirurgija, neurohirurgija, dječja hirurgija, neke subspecijalističke oblasti, interventna radiologija) nijesu obuhvaćene Nastavnim planom i programom VMŠ u Beranama, te nije neophodno praktičnu nastavu iz ovih oblasti sporovoditi uopšte, te ni u KCCG", naglasili su iz Ministarstva.

Oni su istakli da je socijalna dimenzija potrebe da se održi nastava na VMŠ u Beranama od velikog značaja.

"Ozbiljne države prave ozbiljne strategije na koji način da se zaustave migracije stanovnika iz manje razvijenih sredina i osnaže kapaciteti za ravnomjerni razvoj. Čudno je da se takva nastojanja ne prepoznaju od članova akademske zajednice od kojih se upravo očekuje sveobuhvatnije sagledavanje svih aspekata nekog problema", navode iz Ministarstva.

Kako su podsjetili, u izvještaju akreditacione Komisije programa zdravstvene njege VMŠ u Beranama iz 2013. godine, dva univerzitetska profesora koji su strani državljani, rekli su da VMŠ u Beranama, osim obrazovne uloge ima i drugu, značajnu društvenu misiju očuvanja stanovništva u regionu Berana, odnosno sjeverne Crne Gore i to treba njegovati.

"Stoga je sve mimo navedene konstatacije površno, neozbiljno poigravanje sa sudbinama čitave regije Crne Gore koja se bori sa odlivom stanovnika ka razvijenijim oblastima", ocijenili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da podržavaju i unapređuju sve oblike edukacije i mobilnosti unutar zdravstvenog i obrazovnog sistema Crne Gore, pa samim tim i unaprijeđenje praktične nastave u VMŠ u Beranama.

Smatraju da generacija studenata koja bude upisana na studije VMŠ u Beranama u nastavnoj 2017.-2018. godini, dio svoje praktične nastave može realizovati i u KCCG, ukoliko za to postoje potrebe.

"Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Medicinskim fakultetom i KCCG je spremno da da svoj doprinos u organizovanju ovakvog modela mobilnosti i edukacije studenata u izvođenju dijela praktične nastave u Kliničkom centru Crne Gore ukoliko se za to ukaže potreba", kazali su iz tog resora.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније