Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2017. 09:08 >> 08:40
23

RADULOVIĆ ISTIČE

"Šovinističkim vođama nije mjesto u CG"

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović istakao je da obilježjima, kao što je spomenik Puniši Račiću, nije mjesto u Crnoj Gori.

Spomen obilježje Puniši Račiću, Andrijevčaninu koji je 1928. u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu ubio dvojicu hrvatskih poslanika i ranio još trojicu, među kojima smrtno i Stjepana Radića, atentatoru na kralja Nikolu, podignut je na imanju rodne kuće Puniše Račića, a svečano je otvoren u četvrtak 12. jula, uz, kako su javili mediji, prisustvo više stotina zvanica, među kojima su bili i akademik Miomir Dašić i general Luka Kastratović, kao i predsjednik Skupštine opštine Berane Goran Kiković.

Lokalne vlasti, makar tako zvanično tvrde, nijesu znale da se gradi spomenik Račiću.

"Sada je kasno za utvrđivanje istine ko je znao ili nije znao, i najvažnije je da država pokaže snagu", rekao je za Pobjedu predsjednik Matice crnogorske.

"Takvim obilježjima nije mjesto u Crnoj Gori. Moramo istrajati na našem antifašizmu i suprotstavljanju svim oblicima šovinističkih ideologija i vođa, a Puniša Račić je istaknuto ime među njima – ubica i zločinac, duhovni otac Pavla Đurišića i sličnih patoloških tipova", kazao je Radulović.

Kada se podižu spomenici ili obilježavaju bitna mjesta nečije biografije nešto se, naglašava Radulović, tim činom društvu u cjelini poručuje.

"Očigledno, ovom spomen pločom nam se poručuje da je sasvim u redu i prihvatljivo razumijevati političke protivnike na način na kojih ih je Puniša Račić razumijevao, to jest da je sasvim opravdano i u redu koristiti nasilje u političkoj borbi. Demokratija iz vatrenog oružja", upozorio je on.

Podsjetimo, iz Vlade je saopšteno da će biti preduzete sve zakonske mjere da ovaj spomenik, postavljen bez znanja države, bude uklonjen.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da se činom otkrivanja spomenika Račiću, vrijeđaju ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podjele u Crnoj Gori.

Reagovali su i iz Ministarstva kulture i poručili da ovo spomen-obilježje nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica.

Reagovao je i zvanični Zagreb. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen obilježja Račiću, te je tim povodom uputilo protesnu notu ambasadoru Crne Gore u Zagrebu Boru Vučiniću.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније