Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nevenka Jovović, TVCG

13. 07. 2017. 16:54 >> 16:26
7

HODŽIĆ PORUČIO

13. jul primjer Evropi i svijetu

13. jul je najveličanstveniji datum u crnogorskoj istoriji, ali i primjer Evropi i svijetu. Savremena Crna Gora čuva tekovine Trinaestojulskog ustanka, kaže predsjednik SUBNOR-a, Zuvdija Hodžić.

Naša država je utemeljena na antifašizmu i kod nas je, smatra prvi čovjek SUBNOR-a, nezamislivo izjednačiti borce za slobodu sa saradnicima okupatora.

13. jul je sinonim crnogorske postojanosti, simbol naše slobode. A koliko je u obnovljenoj crnogorskoj državi prisutna svijest o njenom državnom kontinuitetu i koliko cijenimo tekovine 13. julskog ustanka, Hoždić za TVCG kaže da nije bilo 13. jula, koji je u porobljenoj Evropi dao nadu svijetu, ne bi Crna Gora danas bila toliko jaka.

"13. jul je izraz vjekovnih stremljenja i težnje i objedinjuje sve u Crnoj Gori, sve što je bilo slobodarsko. On ne samo što je za nas svetionik, nego je on primjer Evropi i svijetu", poručio je Hodžić.

Slobodarska tradicija crnogorskog naroda, antifašizam duboko su utemeljeni. Dio su bića crnogorskog naroda. To je kontinuitet, koji kako kaže predsjednik SUBNOR-a, mora da se njeguje, zato što promovisati ideje antifasizma znači osvajati slobodu iznova.

"Fašizam jeste pobijeđen, ali nije poražen. On se pojavi u raznim vidovima. Jak je koliko smo mi slabi. Mi smo u Crnoj Gori jaki. Samo je na prostoru bivše Jugoslavije, Crna Gora jaka. U Crnoj Gori je nezamislivo da neko pokuša da izjednači saradnike okupatora i borce protiv okupatora. Borce za slobodu i borce koji bi ugrozili slobodu drugoga", ocijenio je Hodžić.

Hodžić smatra da u savremenoj istoriografiji nije dovoljno prisutno kritičko preispitivanje ratne prošlosti. Međutim, ne plaše ga pojedinci koji njeguju i drugu vrstu tradicije.

"Možda ne reagujemo brzo da te pojave sasječemo u korijenu, ali neka se pojave, pa će narod da vidi šta je bolje ili gore. Jaka je Crna Gora. Nije to samo antifašizam. To je i antirasizam, antiseparatizam", dodao je Hodžić.

Boraca je sve manje, ali je zato, zaključuje Hodžić, sve više antifašista.

"Na mladima svijet ne ostaje, već njima pripada", zaključio je Hodžić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније