Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

10. 07. 2017. 13:12 >> 15:27
1

POMOĆNIK DIREKTORA

Stanje bezbjednosti u ZIKS-u stabilno

Stanje bezbjednosti u Zavodu za izvršenju krivičnih sankcija (ZIKS) je stabilno i službenici ulažu maksimalne napore da se ono održi, saopšteio je pomoćnik direktora ZIKS-a, Slađan Raičković.

On je rekao da sa postojećim brojnim stanjem službenika koji se bave poslovima bezbjednosti i obezbjeđenja, u ZIKS-u svakodenvno ulažu maksimunm napora da stanje bezbjednosti bude stabilno.

“Za sada mogu da kažem da je stanje u ZIKS-u, sa aspekta bezbjednosti stabilno”, rekao je Raičković na predstavljanju izvještaja "Zatvorski sistem u Crnoj Gori sa aspekta bezbjednosti i procedura”.

Raičković je poručio da će u ZIKS-u učiniti sve da bezbjdenost svih lica koja se nalaze u zatvoru bude stabilna.

Prema njegovim riječima, strani eksperti su u Izvještaju prepoznali da, s aspekta bezbjednosi, ZIKS prikazuje najbolju praksu, misleći na zemlje članice Evropske unije. “I mi možemo time da budemo zadovoljni”.

Kako je pojasnio, taj stav ekeperta je donijet nakon ubistva zatvorenika Dalibora Đurića.

Raičković je kazao da je u Crnoj Gori visoka stopa zatvorske populacije u odnosu na ukupan broj stanovnika.

“Po poslednjim proračunima ona iznosi oko 1.090 zatvorenika na 620 hiljada stanovnika”, naveo je Raičković.

On je rekao da u ZIKS-u u realizovanim predviđenim reformama posebnu pažnju posvećuju kontinuiranoj reformi svih službi, efikasnosti, proširenju novih smještajnih kapaciteta i stalnom poboljšanju unutrašnje i spoljašnje zaštite.

Kako je istakao, operativne procedure koje se u ZIKS-u sporovode sa bezbjednosnog aspekta ocijenjene su viskomi ocjenama pravnih eksperta.

Ministar pravde Zoran Pažin, rekao je da imajući u vidu da je u proteklom periodu bilo značajnih izazova u oblasti zatvorskog sistema tom pitanju svi treba da daju prioritet, kako Vlada tako i pravosuđe, akadamska zajednica, nevladin sektor i mediji.

“Jer bezbjedan zatvorski sistem imperativ je cjelokupnog sektora bezbjednosti a i potvrda ostvarivanja svrhe kažnjavanja”, smatra Pažin.

On je poručio da Vlada predano radi i radiće u skladu sa strateškim opredeljenjima na poboljšanju infrastrukture u ZIKS-u i kadrovskom snaženju služni obezbjeđenja i tretmana kao nužnim preduslovima za bezbjedan i funcionalan sistem izvršenja zatvorske kazne.

Dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević, kazao je da je bezbjednost zatvorenih i službenih lica u ZIKS-u prioritet.

On je ocijenio da je zatvroski sistem u Crnoj Gori ostavrio veliki progres u dostizanju međunarodnih standarda u oblasti bezbjednosti.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse rekao je da se u izvještaju navodi da postoje primjeri kvalitetnog rukovođenja u oba zatvora – u Podgorici za stavljanje bezbjednosti u prvi plan, a u Bijelom Polju predanošću procedurama i protokolima baziranim na evidenciji.

On je naveo da sadnšnji sistem razvoja karijere za stražare treba preispitati, i treba da budu dio strateškog plana zajedno sa uspostavljanjem minimalnog nivoa najvažnijih kompetencija.

Vujičić je kazao da je potrebno razmotriti utvrđivanje obaveznog broja dana obuke koju bi svaki zaposleni tokom godine trebalo da pohađa.

“Suprostavljanje atmosfere nekažnjivosti i neprofesionalno ponašanja mora biti učinjeno kroz obuku zaposlenih i direktnim suprotstavljanjem svakom primjeru”, naveo je Vujičić.

On je kazao da je nedavno bjekstvo i ubistvo zatvorenika tokom vježbanja dovelo do novog fokusiranja na bezbjednost unutar zatvorskog sistema.

Prema njegovim riječima, u Izvještaju se konstatuje da je potrebno u oba zatvora osnovati odjeljenje za bezbjednost.

“Navedeno odjeljnje kadrovski teba popuniti pojendicima obučenim ili iskusnim u analizi prikupljenih obavještajnih podataka", kazao je Vujičić dodajući da je potrebno uspostavljanje saradnje između oba odjeljenjea sa lokalnom policijom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније