Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

07. 07. 2017. 13:12 >> 12:48

SOCIJALNI SAVJET

U septembru o povećanju minimalne zarade

Socijalni partneri će u septembru na tematskoj sjednici raspravljati o incijativi za uvećanje minimalne zarade, kojom se predviđa njeno povećanje na 50 odsto prosječne, saopšteno je na sjednici Socijalnog savjeta.

Član Socijalnog savjeta, Bojan Zeković, predložio je da se dnevni red sjednice proširi incijativom koju je uputio poslanik Socijaldemokratke partije (SDP), Raškom Konjević, za uvećanje minimalne zarade.

"Inicijativa je višestruko korisna, jer dolazi u trenutku kada imamo ukidanje socijalnih davanja i doprinijela bi budžetu u višemilionskom iznosu kroz uvećanje poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje", rekao je Zeković na sjednici.

Predlog je da se minimalna zarada poveća sa sadašnja 193 eura na iznos polovine prosječne zarade, što bi iznosilo 250 eura.

Prema njegovim riječima, značajno bi se popravio položaj zaposlenih u Crnoj Gori kroz uvećanje minimalne zarade i doprinijela bi uređenju na tržištu rada time što bi pomogla dobrim poslodavcima u vidu otklanjanja nelojalne konkurencije poslodavaca koji svoju poziciju na tržištu obezbjeđuju zakidajući zaposlene, državu i državne fondove.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da su i dva socijalna partnera, odnosno oba sindikata i Unija poslodavaca (UPCG) pokrenuli dvije inicijative, jednu u vezi sa uvećanjem minimalne zarade, koja se podudara sa inicijativom Zekovića. UPCG je pokrenula inicijativu kojom se traži smanjenje troškova rada.

"Kako su obje inicijative vrlo zahtjevne i osjetljiva pitanja sa velikim fiskalnim uticajem na budžet, dogovorili smo se da ih u paketu razmatramo i da oba inicijatora pripreme pisane materijale, kao i da se oni obrazloženi pošalju resornom Ministarstvu finansija", dodao je Purišić.

Prema njegovim riječiuma, dogovor je da za prvu narednu sjednicu, koju planiraju u septembru, obezbijede prisustvo predstavnika Ministarstva finansija koji će da saopšte stav Vlade u vezi sa tim inicijativama.

Član Socijalnog savjeta, Vukašin Zogović, kazao je da je inicijativa za povećanjem minimalne zarade aktuelna.

"Po toj inicijativi potrebna je dobra priprema te sjednice. Mnogo rizikujemo ako mimo tog iskočimo i o tome danas raspravljamo. Dobro je da je određeno vrijeme i da tu odlaganja više nema", rekao je Zogović.

Zeković je naveo da je važnija kvalitetna priprema, kao i da nije sporno da incijativa bude razmatrana sa inicijativom UPCG oko načina obračuna zarada.

Zakonom o radu je definisano da minimalna zarada ne može biti niža od 30 odsto prosječne neto zarade. Međutim na predlog Socijalnog savjeta, Vlada je u martu 2013. godine povećala na iznos od 193 eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније