Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2013. 14:49   >>  14:50

ZAHTJEV NVO

Đukanović da primi osobe sa invaliditetom

Predstavnici nevladinih organizacija koji su članovi Savjeta za zaštitu od diskriminacije, zamrznuli su članstvo u tom tijelu, dok, kako su naveli premijer Milo Đukanović ne organizuje razgovor sa organizacijama osoba sa invaliditetom.

Članstvo su, kako je saopšteno, zamrzli Milan Šaranović, Biljana Alković, Daliborka Uljarević i Zdravko Cimbaljević.

„Odluka je donešena kako bi se naglasilo da se zahtjevi organizacija osoba s invaliditetom moraju shvatati ozbiljnije, i dati solidarna podrška njihovim nastojanjima da se položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori unaprijedi”, navodi se u saopštenju predstavnika NVO.

Navodi se da je Šaranović na jučerašnjoj sjednici Savjeta pokrenuo razgovor o pitanju osoba sa invaliditetom i najavio zamrzavanje svog rada u tom tijelu.

Šaranović je, kako se dodaje, pozvao kolege iz sindikata i NVO sektora da se solidarišu sa njegovim činom, „pomažući da se ukaže da problemi osoba sa invaliditetom neće nestati ako se oni sami ignorišu”.

„Svi predstavnici NVO sektora su se sa njim solidarisali zamrzavajući i svoje članstvo, dok to nije uradila predstavnica Saveza sindikata”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razlog nezadovoljstava organizacija osoba s invaliditetom u činjenici da je Vlada po drugi put, a bez konsultacija sa tim organizacijama, ukinula Savjet za brigu o licima s invaliditetom.

„Taj Savjet je bio jedino tijelo koje se na visokom nivou bavilo razmatranjem stanja i iniciranjem unaprijeđenja položaja osoba s invaliditem u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NVO sektora su podsjetili da je Vlada je 18. apila donijela odluku kojom se broj radnih tijela racionalizuje, a tim je između ostalih tijela ukinut Savjet za brigu o licima s invaliditetom.

„Organizacije osoba s invaliditetom su izrazile negodovanje i protest, te kroz otvoreno pismo zatražili razgovor sa Đukanovićem. U međuvremenu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja raspisalo je javni poziv za predlaganje kandidata iz NVO osoba s invaliditetom u Savjet, ali kao savjetodavno tijelo resornog ministra”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su organizacije osoba s invaliditetom odbile da delegiraju članove u takav Savjet.

„Nakon toga još jednom je ponovljen poziv Đukanoviću, ali organizacije osoba s invaliditetom su ostale uskraćene za odgovarajući odgovor od njegovog kabineta, i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Na sjednici je saopšteno da će Đukanović upriličiti razgovor sa predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom, čim Ministarstvo rada i socijalnog staranja njemu proslijedi predmet”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније