Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2013. 13:43   >>  13:43

SIGURAN KORAK

Bošković: Razvijamo hraniteljstvo

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković dodijelio je danas sertifikate polaznicima Programa pripreme i obuke budućih hranitelja „Sigurnim korakom do hraniteljstva” i polaznicima druge godine edukacije iz Sistemske porodične terapije.

 

 

Tom prilikom Bošković je istakao da je unapređenje i razvoj hraniteljstva, kao oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja, inicirano sve većom potrebom za pružanje zaštite djeci koja ostaju bez roditeljske brige.

"Život u instituciji koji ne zadovoljava potrebe djece i ne stimuliše njihov razvoj onemogućava im da u svoje odrastanje ugrade pozitivan model porodičnog života, koji je bitan za njihovo osamostaljivanje i kasniji život kao odraslih ljudi", ocijenio je Bošković.

On je istakao da se i u Crnoj Gori intezivno radi na razvoju hraniteljstva kao prioritetnog oblika alternativne zaštite djeteta.

"Crna Gora bilježi trend pada broja djece smještene u ustanovu za smještaj djece bez roditeljskog staranja, tako da je broj smještene djece u periodu od 2008. do 2012. godine smanjen za oko 28%, dok se broj djece na porodičnom smještaju u periodu od 2008. do 2012. godine povećao za oko 38%", rekao je Bošković. 

Šef kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks rekao je da svako dijete treba da raste u porodici, navodeći kako je jedna od alatki za rad socijalnih radnika porodično savjetovanje.

"Socijalni radnici imaju individualne sesije sa porodicama u riziku na temu nasilja u porodici, komunikacije, ličnosti, privrženosti, kao i gubitka. Oni savjetuju majke kako da uspostave bliskiju vezu sa svojom djecom u cilju smanjenja procenta napuštene djece. Tako delikatna i pravovremena intervencija može ojačati ranjive porodice i održati ih na okupu", rekao je Perks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније