Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

05. 07. 2017. 14:22 >> 13:55
10

GOŠOVIĆ OCIJENIO

Zakon koji ukida naknade nehuman

Zakon o izvršenju Odluke Ustavnog suda, kojim se uređuje pravni status korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, je nehuman, ocijenio je funkcioner Demokratske Crne Gore, Neven Gošović.


 

On je na konferenciji za novinare ukazao na posljedice primjene novousvojenog Zakona na pravni status majki koje su bile korisnice prava na naknadu, kao i na, kako je naveo, zloupotrebe u postupanju državnih organa kada je u pitanju primjena tog akta.

Gošović je kazao da je pravni status preko 22 hiljade majki novim Zakonom uređen tako da 12.981 njih, koje su pravo na doživotnu naknadu stekle po osnovu vremena provedenog na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, gubi to pravo, i da u roku od 15 dana treba ponovo da se prijave na evidenciju Zavoda.

"Ovakvo zakonsko rješenje je duboko nehumano, najveći broj njih, prije ostvarivanja prava na naknadu, nije ostvarivao pravo na bilo kakvu naknadu po osnovu nezaposlenosti. Nepovoljnije pravno stanovište u pogledu uređenja njihovog pravnog statusa nije se moglo izmisliti", smatra Gošović. 

Kako je naveo, majkama kojima je radi ostvarivanja prava na naknadu obustavljena isplata penzija, za njih 4.761 ukida se pravo na naknadu, i utvrđuje im se da mogu nastaviti sa korišćenjem penzije, na način što će podnijeti odgovarajući zahtjev Fondu PIO Crne Gore. 

Zakonom se, podsjetio je Gošović, na poseban način uređuje pravo na naknadu 4.309 majki koje su raskinule radni odnos da bi ostvarile pravo na doživotnu naknadu. 

"U pogledu njihovih prava, Zakon nije ispoštovao ni pravno stanovište Ustavnog suda, jer su dovedene u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju, od one u kojoj su bile kada su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj radni odnos", kazao je Gošović.

Tako se, kako je naveo, majkama koje su navršile 61 godinu života ukida pravo na naknadu, i one se "primoravaju da ostvaruju pravo na starosnu penziju, bez obzira na činjenicu da bi prava po osnovu rada, da su ostali u radnom odnosu, mogle ostvarivati do 67 godine života".

"Za pojedine kategorije majki, s obzirom na godine njihovog života, pravo na korišćenje naknade, ograničeno je na vremenski period od pet, odnosno tri godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona", kazao je Gošović.

Prema njegovim riječima, nakon isteka tog perioda, one ostaju bez ičega, a o mogućnostima njihovog zapošljavanja suvišno je i pomisliti.

"Da bi nepravda i prema ovim majkama bila potpuna, potrudili su se poslanici Demokratske partije socijalista koji su podnijeli, a Skupština prihvatila, amandman da pravo na naknadu pripada samo majkama kojima je njihovom voljom, radi ostvarivanja prava na naknadu, prestao radni odnos na neodređeno vrijeme", kazao je Gošović. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније