Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

04. 07. 2017. 07:50 >> 07:24
1

SISTEMATSKI PREGLEDI

Gojazan svaki peti učenik

Rezultati sistematskih pregleda koje su sproveli pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica pokazali su kod 21 odsto osnovaca i srednjoškolaca da je izražena gojaznost, i do 54 odsto loše držanje i deformiteti kičme.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da su pedijatri u febraru, martu i aprilu 2017. godine pregledali 10.612 djece, od čega 2.300 djece za upis u školu i 8.312 djece u osnovnim i srednjim školama.

"Sistematski pregledi se rade djeci pred upis u školu i u drugom, četvrtom, šestom i završnom razredu osnovne škole. U srednjoj školi radimo sistematski pregled u drugom i završnom razredu osnovne škole. Predgojaznost i gojaznost djece, osobito u završnom razredu osnovne škole, iznosi od 19 do 21 odsto (dječaka 19 procenata, djevojčica 21 procenat), loše tjelesno držanje kod drugog razreda 12, kod starijih školaraca i 54 procenta. Skolioze (nepravilan rast kičmenog stuba) je bilo u početnom stadijumu 11 odsto, a u kasnijim stadijumima osam, dok je kifoza (kriva kičma) zastupljena kod 22 odsto djece. Deformiteti stopala su prisutni u 25 odsto, slabovidost pet odsto, akcidentalni šum na srcu 0,7 procenata", ističe Kavarić.

On navodi da je neophodno na vrijeme uočiti smetnje u govoru i deformitete stopala kod djece radi blagovremenog preventivnog tretmana logopeda i ortopeda.

"Karijes je zastupljen kod 44 odsto mališana kojima je rađen sistematski pregled. Prema našim parametrima, pokazalo se kao nedovoljno dosadašnje praćenje i izvještavanje o oralnom zdravlju djece, tako da ministarstvo s pravom pažljivo prati dječju i preventivnu stomatologiju. Fond zdravstva je takođe izuzetno zainteresovan za stanje oralnog zdravlja djece, kao i za sve druge preventivne aktivnosti te samim tim naši rezultati su vjerovatno prvi preliminarni izvještaj o oralnom zdravlju djece nakon dužeg perioda. Neophodna je edukacija od strane stomatologa kako djece tako i roditelja, počev od ranog djetinjstva kako bi se karijes smanjio na najmanju moguću mjeru", smatra Kavarić.

On upozorava da je zdravlje današnje djece ugroženo nepravilnim držanjem i gojaznošću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније