Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

29. 06. 2017. 16:46   >>  16:21

SKUPŠTINA USVOJILA

Novi zakon za uspostavljanje sistema pravičnosti

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim će, kako je obrazloženo, biti uspostavljen sistem pravičnosti.

Za usvajanje zakona glasao je 41 poslanik, dok je jedan bio uzdržan.

Predviđeno je da naknada po osnovu rođenja djeteta iznosi 79 eura.

Zakonom je propisano da jedan od roditelja, usvojilac, staralac ili hranitelj može ostvariti pravo na jednokratnu nakandu za novorođeno dijete do navršene jedne godine u iznosu od 109 eura i da naknada za korisnike prava na metrijalno obezbjeđenje iznosi 130,88 eura.

Predviđeno je da visina dodatka za djecu iznosi za korisnike materijalnog obezbjeđenja 23,68 eura, dodatka za njegu i pomoć 31,78 eura, lične invalidnive 39,57, bez roditeljskog staranja 39,57 eura.

„I dijete čiji je roditelj, usvajalac, staratelj ili hranitelj, odnosno lice kojemu je dijete povjereno na njegu, obrazovanje i vaspitanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije 25,66 eura“, kaže se u obrazloženju.

Premijer Duško Marković rekao je da će novim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti biti uspostavljen sistem pravičnosti.

Marković je saopštio da je opredjeljenje Vlade da uspostavi princip vladavine prava, jednakosti, nediskriminacije i stvaranje društva jednakih šansi na sve.

On je rekao da je Vlada odlučna da stavi interese države ispred interesa pojedinaca i političkih partija, ili bilo kojeg drugog interesa koji nije interes države, institucija i građana.

„Mi želimo da uspostavimo praksu da, prije svega, vodimo računa o državnom interesu, poštujemo sopstvene interese i da se na valjan i demokratski način borimo za prava građana i njihov bolji život“, poručio je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније