Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 06. 2017. 15:56 >> 15:28
1

HERCEG NOVI

Kredit od 10 miliona za vodosnabdijevanje

Odbornici vlasti i opozicije u Herceg Novom jednoglasno su glasali za Ugovor kojim se odobrava da predsjednik Opštine, Stevan Katić, potpiše ugovor za kredit KFW banke, u visini od 10 miliona eura, za V fazu Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali.

U suprotnom, izloženi bi bili ekološkoj katastrofi i suspenziji radova kojom prijeti izvođač, turska kompanija, Ćeltikćoglu, prenosi Radio Jadran.

Navodi da je uprkos poražavajućoj činjenici da je kolektor trebalo da bude završen za 18 mjeseci, a sada je već 59. mjesec.

"Od tog iznosa 2,3 miliona se odnosi na završetak kolektora i postrojenja, a ostalo na nove radove", objasnila je potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović.

Ona je kritikovala neažurnost turske kompanije Ćeltikćoglu, koja je posumnjala u Opštinu kao investitora da nema para za završetak radova. Predložila je angažovanje novog izvođača za preostale radove.

Dragan Janković i Slobodan Radović Krušo (DPS) su upozorili novu vlast da ne bi trebalo da ponovi grešku napravljenu kada su birali Celtikćoglu za izvođača kolektora 2012, a predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović, je kazao da bi trebalo angažovati domaću firmu za nastavak posla na infrastrukturi.

Dr Savo Marić iz Novske liste smatra da je sramota što i poslije pet godina Opština ima vezane ruke, a turska kompanija i dalje ucjenjuje, te bi zato Opština trebalo da zaduži stručnu grupu da kontroliše „pedalj po pedalj“ sve radove i trošenje novca. Njegov kolega, iz istog odborničkog kluba, Stefan Vukićević, tražio je da predstavnici Celtikćoglua dođu pred novske odbornike i „polože račune“.

Potpredsjednica Opštine je objasnila da je prethodni saziv Skupštine još u decembru usvojio predlog o ovakvom zaduženju, te da se ugovor usvaja samo sa nekim tehničkim ispravkama.

"'Vruć krompir' nam je stavljen u ruke,ali moramo ovo usvojiti da ne bismo trpjeli veću štetu, iako smo apsolutno nezadovoljni situacijom na terenu", kazala je Đurović.

Na to je replicirao Slobodan Radović Krušo (DPS), koji je podsjetio da je u vrijeme potpisivanja ugovora sa Ćeltikćogluom Danijela Đurović bila predsjednica Skupštine i dio tadašnje vlasti, te da je kolektor trebalo završiti u njihovo vrijeme, do 2015. godine.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, obrazložio je da se Ugovor o zaduženju našao pred SO, jer je želio punu transparentnost, koje nije bilo u prethodnom skupštinskom sazivu. Vjeruje da podizanjem kredita, Opština dobija aktivniju ulogu u odnosu na izvođača.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније