Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

30. 06. 2017. 07:40 >> 07:16

BIVŠI RADNICI KAP-A

Danas ročište bivših radnika KAP-a

Ročište po tužbi dijela bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP), zbog nerealizacije zakona o isplati njihovih otpremnina, biće održano danas u Osnovnom sudu.

Predstavnik penzionera, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-biznis da je to treće ročište, po tužbi radnika koja je podnijeta sredinom prošle godine.

"To su jedine radničke otpremnine koje se odnose na 414 radnika, za čiju je isplatu donijet lex specialis. Vjerujemo da će Sud presuditi u našu korist, jer svi sa kojima smo bili u kontaktu su rekli da se zakon mora realizovati, počev od predsjednika države i Skupštine", rekao je Raković.

On je podsjetio da su bivši radnici imali prijem kod premijera Duška Markovića, koji je kontatovao da su sve dileme na osnovu radničkih argumenata otklonjene i da će isplata biti u februaru.

"Do toga nije došlo i iznenađeni smo kad je on u pitanju, jer se radi o čovjeku koji je bio ministar pravde i čovjek je od struke", dodao je Raković.

On je naveo da socijalni program dostavljen Sudu i na koji se Vlada poziva, nije bio na dnevnom redu sjednice na kojoj je donesen.

"Radi se o socijanom programu iz 2014. godine, koji nije ni zaveden, ni pečatiran. Toliko o njegovoj pravnoj validnosti, a donesen je u vrijeme stečaja. Zbog svega toga računamo na pozitivno rješenje Suda", rekao je Raković.

Radnici će, kako je naveo, sjutra protestovati pred zgradom Osnovnog suda.

Iz Vlade su ranije saopštili da je zakon nesprovodiv, jer je, iako se poziva na socijalni program KAP-a, u koliziji s njim, s obzirom na to da ne predviđa isplatu otpremnina penzionerima.

Iz Vlade su ranije naveli i da je zakon diskriminatorski, jer iste uslove ne daje i ostalim radnicima čija su privatizovana preduzeća završila u stečaju.

Nakon toga, dogovoreno je da će Vlada formirati radnu grupu koja će raditi na izmjenama Zakona kako bi se omogućila primjena tog akta.

Sporni zakon je usvojen u julu 2015. kao lex specialis, a potrebno je obezbijediti 5,4 miliona EUR za 414 penzionera KAP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније