Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

28. 06. 2017. 20:12 >> 21:32
6

AMFILOHIJE OCIJENIO

"I mi počeli da se klanjamo debelom crijevu"

Evropa i Amerika se klanja idolu - debelom crijevu, a i mi smo krenuli tim putem, kazao je mitropolit SPC Amfilohije. On je danas, u manastiru Podlastva u Grblju, služio je svetu arhijerejsku litrugiju "stradalima do Kosova, na Kosovu, po Kosovu i do današnjih dana".

Amfilohije je održao i pomen na spomen kosturnici stradalim Grbljanima, Paštrovićima, Mainama, Poborima, Krtoljanima i Bokeljima u Drugom svjetskom ratu. 

Kako prenosi Radio Tivat, Vidovdanski sabor u Grblju obilježilo je i prvo do sada zvanično polaganje vijenaca od strane Skupština opština Budva i Kotor na spomen obilježje u manastiru Podlastva. Na vijencu koji je u ime SO Budva položio predsjednik budvanskog parlamenta Đorđe Vujović istaknuto je „Vječan spomen našim junacima od Kosova do današnjeg dana“, a na vijencu koje u ime kotorske Skupštine položila predsjednica Dragica Perović „Sa pijetetom žrtvama bezbožničkog terora, ubijenim bez suda i osude“. 

Nakon parastosa sahranjeni su i ostaci monaha koji su pronađeni u manastirskoj porti prilikom nedavnih sanacionih radova. 

Saboru u Grblju prisustvovao je i Vladimir Božović, izaslanik Vlade Srbije za regionalnu saradnju i vjere.

"Teško čovjeku, narodu i čovječanstvu koje žrtvuje sve što ima za ono što je ništavno, prolazno i smrtno. Dva su puta na koje je prizvan svaki čovjek koji živi na Zemlji. Ima put života, vječnoga i neprolaznog koji je put Božji. A put smrti je obogotvorenje sebe, predmeta oko sebe, obogotvorenje svojih lažnih ideja i ideologija. Obogotvorenje svoga debelog crijeva kome se danas klanja i Evropa i Amerika. Nažalost i mi smo krenuli tom idolu-debelom crijevu da se klanjamo", kazao je mitropolit Amfilohije. 

Kako je kazao, kroz Vidovdan, kroz Hristovu Golgotu, sagledavamo i njegovo Vaskrsenje sagledavamo i sebe i svoj život, svoga naroda i svijeta i čovječanstva. 

"Zato se radujemo što je Bog udostojio naš narod koji nije bezgrešan, ali su najizbaraniji ljudi njegovi ponijeli Krst Hristov i nosili ga časno i čestito. Evo na čelu svetog mučenika kosovskog Lazara. On opredijelio za Kosovski zavjet koji je ogranak Novog Zavjeta, zavjeta u krvi Hristovoj, kao i mnogi drugi postradali i žrtvovali svoj život za vjeru, Boga, pravdu božiju do Kosova, na Kosovu, po Kosovu i do današnjih dana“, istakao je Amfilohije.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније