Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

28. 06. 2017. 15:17 >> 14:55

JANOVIĆ PORUČIO

Pomoći ćemo djeci bez roditeljskog staranja

Ministarstvo sporta pomoći će djeci bez roditeljskog staranja da se što brže i bolje osposobe za samostalan život, poručio je šef tog resora, Nikola Janović.

 

Ministarstvo sporta je podržalo projekat „Podrška mladima po prestanku institucionalne zaštite kroz obrazovanje i zapošljavanje“ sa oko 5.500 eura, a Janović je poručio da time žele da pomognu djeci i mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja i zapošljavanja, kako bi  se što bolje i bezbolnije integrisali u zajednicu.

On je to saopštio tokom posjete NVO Centar za prava djeteta, koja je tim povodom ozvaničila početak tog projekta, podržanog ovogodišnjim Konkursom za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija.

„Kao ministar sporta, uvjeravam vas da nijeste sami. Sada je tu i Ministarstvo sporta i njegov Direktorat za mlade. Još  jedna adresa koja je spremna, koja hoće i može da vam pomogne da se što brže i bolje osposobite za samostalan život“, poručio je Janović.

On je dodao da je Ministarstvo sporta imalo to na umu kada je dodjeljivalo novac po osnovu Konkursa za finansiranje i sufinansiranje nevladinih organizacija za 2017.

„Vjerujem da je to samo početak naše uspješne saradnje u korist vašeg Centra i vaših korisnika, a na zadovoljstvo Ministarstva sporta“.

Menadžment Centra, kako se dodaje, informisao je ministra o različitim programima podrške ranjivim grupama.

„U neposrednoj komunikaciji upoznali su ga sa kvalitetom programa, iskustvima korisnika, teškoćama i izazovima sa kojima se susrijeću  korisnici  i stručni radnici“.

 Zahvaljujući se Janoviću na posjeti, direktorica  Rajka Perović,   ukazala je na važnost i značaj podrške toj grupi mladih,  navodeći da samo zajedničkim radom možemo odgovoriti na ono što su njihove potrebe, te da treba razmišljati o mogućnostima širenja podrške kroz uvođenje novih programa i partnera“.

Sredstva odobrena od strane Ministarstva sporta, omogućila su im, kako je kazala, da Centar za prava djeteta  nastavi  sa programskom podrškom korisnicima servisa „Stanovanje uz podršku“.

„Taj program podrške razvijen je za mlade kojima  prestaje  institucionalni oblik  zaštite, nakon što po sticanju punoljestva izadju  iz dječjeg doma „Mladost“,  a kojima je matična zajednica Glavni grad Podgorica“, navodi se u saoštenju.

Janović je, tokom posjete, naglasio koliko  je važna  saradnja između Ministarstva sporta i Centra za prava djeteta Crne Gore, posebno u domenu realizacije aktivnosti, predviđenih u Strategiji za mlade 2017-2021. 

Projekat, koji se realizuje daje odgovor na mjeru koja se odnosi na obezbijeđenje adekvatnog pristupa sistemu podrške za mlade  koji prelaze u odraslo doba. Ministar Janović je posebno uvažio komentare korisnika usluge, od kojih je čuo nešto više o potrebama i izazovima, specifičnim za period osamostaljenja.

„Posjeta je ujedno bila prilika da se ministar Janović  upozna sa teškoćama te ciljne grupe, da sa korisnicima usluge, stručnim saradnikom i volonterima  porazgovara o novim mehanizmima podrške, koji bi  doprinijeli  njihovom bržem i boljem osamostaljivanju“.

Centar za prava djeteta Crne Gore, nevladina je organizacija, koja  već 17. godina promoviše i štiti  prava djeteta, s ciljem unaprijeđivanja kvaliteta života djece i mladih  u Crnoj Gori.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније