Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 06. 2017. 14:21 >> 13:53
1

POTPISAN SPORAZUM

Sarađivaće s Univerzitetom Novi Sad

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić potpisali su Sporazum o saradnji, čiji je cilj promovisanje međunarodne saradnje i unapređenje zajedničkih interesa u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja.

 

"Značaj ovog sporazuma nije samo u našem univerzitetskom zajedništvu – Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu, već i u jačanju regionalne interuniverzitetske saradnje i naše ukupne konkurentnosti na Zapadnom Balkanu i prema Evropi", kazala je Vojvodić.

Ona smatra da je sporazum sa Univerzitetom u Novom Sadu veoma važan, navodeći da će Univerzitetu Crne Gore, u razvojnom smislu, biti veoma značajna iskustva i reference koje ima novosadski Univerzitet kao lider u regionu po pitanju inovativnosti, transfera znanja, povezivanja sa privredom i društvom.

"Radujem se da ovo nije samo pravni okvir, tek slovo na papiru, već zaista istinski prostor za naše zajedničko djelovanje, razmjenu i saradnju", rekla je Vojvodić, dodajući da su ovakvi sporazumi dobar "vjetar u leđa" i mogućnost za saradnju individualnih istraživača i istraživačkih grupa, kao i za mobilnost.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dušan Nikolić, ocijenio je da je saradnja dva univerziteta tradicionalno dobra i da je obostrana želja da se ona dodatno unaprijedi, što će podrazumijevati razmjenu nastavnika, saradnika i studenata.

"Potpisali smo sporazum koji predstavlja pravni okvir za povezivanje fakulteta koji su u sastvu oba univerziteta. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši univerziteti sveobuhvatni i kompletni, da pokrivaju gotove sve oblasti nauke i visokog obrazovanja, a to znači da smo u punoj mjeri kompatibilni i da postoji mogućnost upostavljanja saradnje svih naših fakulteta. Iskreno vjerujem da će ti kapaciteti i potencijali biti iskorišćeni", naveo je on.            

Sporazumom je predviđena saradnja u istraživačkim aktivnostima i razvojnim projektima, razmjena profesora, nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata, razmjena akademskih publikacija, udžbenika i ostalih podataka, promovisanje zajedničkih publikacija, naučnih i nastavnih materijala, kao i organizovanje naučnih simpozijuma i konferencija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније