Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

28. 06. 2017. 12:32   >>  17:27

KALEZIĆ NAJAVIO

U septembru peti Prajd

U septembru će biti održan peti Montenegro prajd, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić, navodeći da je vrijeme da na ovogodišnjem prajdu bude više učesnika nego na pretodnim.

Kalezić, pozvao je sve lezbejke, gejeve, biseksualne, trans, interpolne i kvir osobe, članove porodica, prijatelje i podržavaoce da učestvuju u pripremi prajda i prijave se za članstvo u organizacionom Odboru.

„Želimo da zajedno sa svima koji žele da iskreno doprinesu našim ljudskim pravima učinimo da peti jubilarni Montenegro prajd još jednom bude glas LGBTIQ zajednice koji će se snažno čuti i oslikati stvarne potrebe svih nas“, rekao je Kalezić agenciji Mina, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba.

On je naveo da je vrijeme da ovogodišnji Prajd okupi više učesnika u odnosu na prethodne godine.

„Podrška je sve veća i značajnija i očekujemo da će se taj trend nastaviti, posebno što uprkos nepobitnim pozitivnim pomacima zabilježenim u odnosu na prethodnu godinu, bilježimo određeno nazadovanje u poštovanju naših ljudskih prava“, saopštio je Kalezić.

Očekuju prisustvo političara

One je poručio da su predstavnici političkih partija, institucija sistema, ministara i ostalih predstavnika Vlade dobrodošli na Prajd.

Kako je rekao Kalezić, njihova obaveza da budu na Prajdu u septembru i pokažu direktnu javnu podršku, bez posebne pozivnice koja će im biti upućena.

„Puno je važnije da svako ko dođe na peti Montenegro prajd dođe, jer želi da pokaže svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interpolnim i kvir osobama koje žive potpuno skriveno i u strahu da nijesu sami i ohrabre ih da svoje živote žive slobodno“, poručio je Kalezić.

On je ocijenio da je položaj LGBT osoba u Crnoj Gori, u odnosu na prošlu godinu, djelimično poboljšan, navodeći da se više osoba javno autovano a bilo je i javnih istupanja i roditelja LGBTIQ osoba.

Kalezić je ukazao da je osnovana prva asocijacija koja okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe „Spektra“, pa je glas tog dijela zajednice i javno prisutan.

On je saopštio da je značajan broj prijatelja i podržavalaca koji su pokazali otvorenu podršku tokom prošlog Montenegro prajda, i da je sve više LGBTIQ osoba koje ne kriju svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet od prijatelja i porodica.

„Međutim, ti pomaci ne smiju nas zavarati i ne smijemo zaboraviti da je u našoj zemlji većina LGBTIQ osoba i dalje potpuno skrivena i svakodnevno živi u strahu“, rekao je Kalezić.

On smatra da se bilježe i značajni koraci unazad u postupanju Ministarstva unutrašnjih poslova u odnosu na ljudska prava trans osoba i u pogledu zahtjeva za promjenu ličnog imena.


Zbog toga je, podsjetio je Kalezić, Kvir Montenegro pokrenuo postupak pred Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

„I pored napora institucija sistema da unaprijede položaj LGBTIQ osoba u Crnoj Gori direktna i podrška koja nije povezana sa procesom evropskih integracija i dalje uglavnom izostaje“, ocijenio je Kalezić.

Prema njegovim riječima, uz mali izuzetak hrabrih političara koji se ne ustručavaju direktno i javno podržavati njihova ljudska prava, ostali i dalje kalkulišu sa svojim glasačkim tijelom.

„I ako nijesu direktno protiv, jedni se ne oglašavaju, a neki stidljivo uvijaju poruke podrške u obaveze Crne Gore na putu evropskih integracija“, dodao je Kalezić.

Kako je rekao, obaveze države iz Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba implementirane su djelimično, uglavnom one koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, određene oblasti su značajno zapostavljene, a najveći broj aktivnosti implementiran je od nevladinih organizacija.

„U tom smislu očekujemo veću posvećenost države i njenim obavezama iz Strategije“, poručio je Kalezić.

On je objasnio da prijavljivanje za članstvo u organizacionom Odboru najvećeg godišnjeg okupljanja LGBT osoba traje do 10. jula.

Zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem onlajn /online/ prijave putem linka .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније