Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Snežana Vetnić, TVCG

27. 06. 2017. 21:25 >> 20:57
1

GRAĐEVINCI U PODGORICI

Navikli na tropski ambijent

Tropski talas već danima ne napušta Crnu Goru, a u Podgorici temperatura dostiže i 40. podiok. To, međutim, nije prepreka za rad na gradilištima i po njavećoj vrućini, jer rad na otvorenom nije ograničen zakonom. Postoji podzakonski akt koji će na snagu stupiti za godinu i koji propisuje da se na ekstremno niskim i visokim temperaturama ne može raditi. U Inspekciji rada kažu da uglavnom poštuju preporuke nadležnih pa rad na građevinama organizuju u dvije smjene, dok radnici nijesu htjeli pred kameru.

Radnici na brojnim gradilištima u glavnom gradu rade, iako podgorička žega nekima nije prijatna čak ni za odmor u hladu. Za priču pred kamerom nijesu bili raspoloženi, ali su nam u razgovoru rekli da su na vrućinu navikli i da se raditi mora. 

O uslovima rada na otvorenom ni u Evropskoj uniji, pa ni kod nas, ne postoji propis. Imamo podzakonski akt koji će važiti tek od jula naredne godine.

Dok ne počne primjena, Inspekcija na osnovu preporuka Ministarstava rada i zdravlja savjetuje poslodavcima da pri ekstremnim temperaturama naprave preraspodjelu radnog vremena. U kompaniji Čelebić kažu da inženjer zaštite na radu u dogovoru sa šefovima gradilišta određuje dvokratno radno vijeme.

Pored toga, Inspekcija rada savjetuje i češće pauze u toku rada što, kako kaže inspektor Zlatko Popović, poslodavci, posebno u građevinskom sektoru, uglavnom poštuju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније