Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

27. 06. 2017. 18:48 >> 18:20

IZVJEŠTAJ SAD-a O CG

Ulama: Prepoznati ključni problemi

Povodom objavljivanja Izvještaja State departmenta o trgovini ljudima u svijetu, rukovodilac Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, gospodin Zoran Ulama sastao se sa zamjenikom Ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori gospodinom Biks Aliuijem i šeficom političkog odjeljenja u Ambasadi SAD-a gospođom Leslie Freriksen.

"Tom prilikom, gospodin Ulama je izrazio žaljenje što je ovogodišnjim Izvještajem Crna Gora svrstana u grupu II – na listi zemalja pod nadzorom, te što su intenzivne aktivnosti Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima na sprovođenju nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima, ostale u sjenci malog broja identifikovanih žrtva", saopštila je Nacionalna kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima.

Ulama je ocijenio da je Izvještaj, kao i svih prethodnih godina, na vrlo objektivan način prepoznao ključne probleme i napore koji su uloženi na unaprijeđenju institucionalnog odgovora kada je ta problematika u pitanju i harmonizaciji nacionalnog zakonodavstva sa najvažnijim međunarodnim standardima.

Takođe je naglasio da će, u skladu sa koordinacionom ulogom, Nacionalna Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima nastaviti sa primjenom multidisciplinarnog pristupa kao jednog od najboljih modela u borbi protiv trgovine ljudima, kao i sa sprovođenjem aktivnosti na ispunjavanju postavljenih standarda, kroz valorizaciju sveukupnih napora institucija uključenih u borbu protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori.

"Zahvalivši članovima Nacionalne Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, zamjenik Ambasadorke SAD-a, gospodin Biks Aliu je izrazio spremnost Vlade SAD-a da nastavi sa pružanjem podrške u realizaciji aktivnosti koje će doprinijeti unaprijedjenju stanja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima", navodi se u saopštenju.

Stejt Department: Milijuni u svijetu žrtve trgovine ljudima

Američki Stejt Department saopštio je da su više od 20 miliona ljudi širom svijeta žrtve trgovine ljudima, te da je Kina najveći prestupnik.

U svom godišnjem izvještaju o trgovini ljudima, radi suzbijanja iskorištavanja, uglavnom žena i djece, Stejt Department ocjenjuje da je Peking vrhunski prestupnik uglavnom zbog toga što dopušta iskorištavanje sjevernokorejskih radnika u Kini.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je i da Rusija koristi hiljade radnika iz Sjeverne Koreje, te da njihove plate služe za finansiranje režima u Pjongjangu.

"Nadamo se da će 21. stoljeće biti posljednje stoljeće u kojem se pojavljuje trgovina ljudima i to je ono što nam je cilj" rekao je Tillerson.

U izvještaju se navodi da su Mijanmar, Avganistan, Malezija i Katar preduzeli pozitivne korake u borbi protiv krijumčarenja ljudima, ali je stanje u Rusiji, na Kubi i Tajlandu, nepromijenjeno u odnosu na prethodni godišnji izvještaj.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je borba protiv trgovine ljudima prioritet njegove administracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније