Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Kovačević, TVCG

26. 06. 2017. 20:14 >> 19:50
3

DOBITNICI TRINAESTOJULSKE

"Izuzetna čast i podstrek"

Ovogodišnja Trinaestojulska nagrada razlikuje se od prethodnih po tome što nije uobičajeno da, od tri laureata, dva budu iz oblasti nauke: matematike i biotehnologije. Dobitnici nagrade kažu da im najveće državno priznanje predstavlja izuzetnu čast i podstrek, iako bi i bez toga u budućnosti radili podjednako predano. Kaljaj na polju matematike, u okviru kojeg važi za vrhunskog stručnjaka, a Savić u domenu vinarstva.

David Kaljaj je zahvalio žiriju koji se, kako je kazao, odlučio na ovaj vrlo hrabar potez - da dodijeli nagradu čovjeku iz nauke.

"Posebno imajući u vidu veliki spisak kvalitetnih ljudi koji su učetvovali u ovom konkursu za nagradu. Čestitam i drugim kandidatima koji su dobili ovu nagradu, pretpostavljam da su zasluženo dobili nagradu", kazao je Kaljaj.

“Jako sam srećan zbog ovog državnog priznanja jer se, na neki način, vrši validacija velikog rada koji vi ne možete da prikažete tipa kao pozorišnu predstavu ili neku poemu ili sliku, nego je to rad koji se ne vidi i koji stoji sa strane. I ako ga ko prikaže, onda je to sve u redu i vrednuje se", poručuje Savić.

Većina dobitnika kaže da poslije nagrade sve ostaje isto. U slučaju Miodraga Šćepanovića promijeniće se mnogo toga, a pogotovo materijalni status koji će mu u mnogome olakšati da stvara.

“Nagrade  se brzo zaborave, ali su potrebne jer ulivaju novu snagu i dokazivanje da je zaslužio prethodnu i zaslužuje još neku", poručuje Šćepanović.

Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi ili pravnom licu, koji ima sjedište na teritoriji Crne Gore za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koji su od izuzetnog značaja za državu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније