Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2017. 08:09 >> 07:48
12

NAJVIŠE NA PRIMORJU

Kamere će nadzirati 6 opština

Javne površine šest crnogorskih opština biće pokrivene video-nadzorom koji bi trebalo da doprinese smanjenju broj krivičnih djela i prekršaja, rečeno je Dnevnim novinama iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U Budvi, koja je prepoznata kao poprište brojnih obračuna kriminalnih klanova, realizacija ovog projekta može se očekivati već naredne godine. To je, između ostalog, bila tema prošlonedjeljnog sastanka ministra unutrašnjih poslova Melvudina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa rukovodstvom te opštine.

Iz MUP-a je tada saopšteno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, formiralo međuresorsku komisiju, u cilju izrade projektnog zadatka i stvaranja pravne osnove za realizaciju sistema video nadzora Budve.

Osim u toj primorskoj opštini, kamere će biti postavljene na teritoriji Bara, Kotora, Herceg Novog, Podgorice i Nikšića, navodi se u odgovorima koji su Dnevnim novinama dostavljeni iz resornog ministarstva. Pregovori o instaliranju video-nadzora su u toku, a finansiranje će biti obezbijeđeno iz sredstava budžeta, sredstvima lokalne samouprave, i donacijama.

Iako se ovim projektom dovodi u pitanje Ustavom zagarantovana prava, u MUP-u navode da se radi na stvaranju pravnog osnova te da će član komisije koja će se baviti ovim pitanjem biti i predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Predstavnik Agencije za zaštitu ličnih podataka trebalo bi da bude član međuresorske komisije, čiji zadatak je stvaranje pravnog osnova i izrada projektnog zadatka”, naveli su iz MUP-a.

Iz MUP-a tvrde da su benefiti projekta višestruki, a neki od glavnih ciljeva su da se preventivno djeluje u cilju smanjenja broja krivičnih djela i prekršaja, kao i da se izvršioci odvrate od činjenja krivičnog djela ili prekršaja.

“Projekat će doprinijeti poboljšanju efikasnosti policije u otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju počinjenih krivičnih djela i prekršaja, a njegovim sprovođenjem povećaće se sigurnost i bezbjednost građana”, navodi se u odgovorima MUP-a.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније