Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

25. 06. 2017. 13:04   >>  12:36 6

SASTANAK SA SIMOVIĆEM

"Osloboditi kontrola pouzdane privrednike"

Zbog pojačanih kontrola hrane na graničnim prelazima i zaustavljanja prometa robe zbog analize uzoraka došlo je do preopterećenosti ustanova za analizu i rasta troškova za uvoznike, zbog čega treba naći zadovoljavajuće rješenje, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića s predstavnicima Privredne komore (PKCG).

Osim predsjednika Privredne komore Velimira Mijuškovića, na sastanku su učestvovali predstavnici kompanija „Mesopromet”, MI „Goranović”, „Šimšić Montmilk”, „Voli”, „Stadion”, „Domaća trgovina” i predstavnici Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Ističući da su javno zdravlje i bezbjednost hrane na crnogorskom tržištu imperativ, predstavnici preduzeća iz tog sektora smatraju da treba brzo iznaći rješenje koje će omogućiti nesmetanu kontrolu kvaliteta ovih namirnica, ali i normalnu privrednu aktivnost u trgovini i turizmu, naročito imajući u vidu da je ljetnja turistička sezona već počela. Smatraju da su analize preskupe i izražavaju bojazan da će se povećanje troškova zbog kontrola odraziti na cijene proizvoda. Kao jedno od mogućih rješenja, oni su kandidovali da se od intenzivnih kontrola relaksiraju privredni subjekti koji su uložili značajna sredstva u sistem bezbjednosti hrane i sarađuju sa renomiranim dobavljačima koji posluju po standardima kvaliteta", saopšteno je iz Privredne komore.

Simović je naglasio da kontrola kvaliteta hrane ne predstavlja vid netarifne barijere, već zakonsku obavezu koju sprovodi svaka odgovorna država sa ciljem da zaštiti zdravlje stanovništva.

"Uvažavajući sugestije poslovnog sektora i potencirajući partnerski odnos sa Privrednom komorom Crne Gore, Simović je kazao da će se uskoro iznaći realno, principijelno i izbalansirano rješenje tog problema, koje neće ugroziti uravnoteženost tržišta i dovesti do rasta cijena", istakli su iz PKCG.

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da je tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda stabilno, ali ranjivo, potencirajući alarmantan problem visokog spoljnotrgovinskog deficita.

"Zato je neophodno razmotriti, ne kako da se što jednostavnije uvozi, već kako da se uvoz supstituiše domaćom proizvodnjom, jer u agraru imamo ogromne potencijale", rekao je Simović.

On se založio se za tješnju saradnju domaćih trgovaca i proizvođača, a da bi se pospješio razvoj crnogorskog agrara potrebno je skratiti rokove plaćanja tih proizvoda.

"Potencirajući otvorenost Vlade za direktnu komunikaciju sa privredom,  Simović je izrazio spremnost da se ubrzo organizuje novi sastanak na kojem će dodatno biti razrađena moguća rješenja ovih pitanja", naglasili su iz PKCG..

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније