Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

24. 06. 2017. 18:08 >> 17:41
2

OSVOJILI ELBRUS

Nikšićki planinari na krovu Evrope

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, našao se pod nogama planinara „Javorka“ koji su danas oko 13 sati ispisali još jednu lijepu stranicu kluba, pogotovo ako se zna da je krov Evrope osvojio uglavnom podmladak kluba.

Ekspediciju je činilo 20 planinara, a  do vrha je stiglo njih 17, među kojima i tri dame, a sa visine od oko 5.200 metara vratio se najmlađi član ekspedicije, šesnaestogodišnji Ivo Kosić u pratnji svog oca i kolege iz kluba.

Vođa ekspedicije, osvajač Mont Everesta, Drago Vujović, kaže za portal Onogošt da je uspon trajao oko devet sati i da su ih pratili izuzetno teški vremenski uslovi.

"Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, bili su jaki udari vjetra. Svi se osjećamo dobro, ja i Miloš Blečić smo se spustili skijama sa vrha. Šesnaestogodišnji Ivo je zbog jakog udara vjetra morao da se vrati“, kaže Vujović ističući da je veoma ponosan na ekspediciju koju je mahom činio podmladak kluba i planinari mlađi od 19 godina.

"Cilj nam je da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Mogu sad da kažem da ne moramo brinuti za budućnost nikšićkog i crnogorskog planinarstva“, zaključuje Vujović.

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara. Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније