Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 06. 2017. 17:39 >> 17:11

TRANSPLANTACIJA ORGANA

Sporazumom do upisa u hrvatsku listu čekanja

Sporazum o saradnji Crne Gore i Hrvatske u oblasti zdravstva, koji će nakon usaglašavanja biti potpisan, omogućiće crnogorskim državljanima upisivanje na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa, uz poštovanje pravila reciprociteta.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, u Hrvatskoj su razgovarali sa ministrom zdravstva te države, Milanom Kujundžićem, o unaprjeđenju međudržavne saradnje u oblasti zdravstva i nastavku saradnje u oblasti transplantacionog programa.

“Na sastanku je dogovoreno da se nakon usaglašavanja teksta Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa pristupi potpisivanju istog. Sporazum će omogućiti da se državljani Crne Gore mogu upisati na listu čekanja Republike Hrvatske za presađivanje organa (pri Eurotransplant International Fondation) uz poštovanje pravila reciprociteta”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, primjena Sporazuma će omogućiti i da Crna Gora vrati Republici Hrvatskoj tri donirana organa u prethodnom periodu, kako bi se u potpunosti ispoštovalo pravilo Eurotransplanta po sistemu recipročnog doniranja, nakon čega bi definisani Sporazum omogućio crnogorskim građanima pristup organima Eurotransplanta i njegova primjena bila omogućena u punom obliku.

“Tokom susreta je dogovoren nastavak saradnje iz mnogih oblasti, kao što je edukacija crnogorskih ljekara u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, ali prije svega iz oblasti transplantacione medicine, u kojoj je Hrvatska u samom evropskom vrhu”, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније