Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 06. 2017. 15:05   >>  14:36 1

DEMOKRATE SAOPŠTILE

Poljoprivredna proizvodnja kao lutrija

Poljoprivredna prozivodnja predstavlja "lutriju", jer proizvođač više nije siguran da li uopšte može da proda svoj proizvod, pa makar po bilo kojoj cijeni, kako bi samo vratio ono što je uložio, kazao je predsjednik Demokratskog savjeta Demokratske Crne Gore Štjefan Camaj.

„Osmišljeni monopol na tržištu od strane uvozničkog lobija, te nedovoljna zaštita od strane države, dovela je poljoprivrednog proizvođača u izuzetno težak položaj“ , poručio je on, naglasivši da takvo stanje traje godinama.

Kako je kazao Camaj, ukoliko se neko od poljoprivrednika i odvaži da se pobuni protiv takvog stanja, "Ministarstvo naloži otkup viška proizvoda od strane lanaca supermarketa po niskim i poniznim cijenama, pa se na taj način uguši taj plamičak nezadovoljstva“.

Predsjednik Demokratskog savjeta Demokrata pozvao je resorno Ministarstvo da se tim ozbiljnim problemom konačno ozbiljno pozabavi, i da počne da radi u korist poljoprivrednih proizvođača, a ne na njihovu štetu. 

"Takođe, apelujem na resorno Ministarstvo da probleme ne rješava po partijskoj liniji i podobnosti, da pomoć ne pružaju samo pojedincima lojalnim partiji na vlasti, nego da to rade na način da svaki poljoprivrednik bude podjednako zaštićen“, kazao je Camaj.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata Dženan Kolić je rekao da je na domaćem tržištu jaja u posljednje vrijeme povećana konkurencija u plasmanu tih proizvoda, a kod potrošača ne postoji lojalnost domaćem proizvodu.

"I pored povećane konkurencije na domaćem tržištu jaja, domaća proizvodnja jedva da snabdjeva polovinu potreba crnogorskog stanovništva", rekao je on.

Kolić je poručio da je u Crnoj Gori, izmjenama Zakona o PDV-u uvedena niža stopa od 7 odsto na mlijeko, hljeb, mast, ulje i šećer.

„Mi u Demokratskoj Crnoj Gori mišljenja smo da bi taj spisak osnovnih ljudskih namirnica trebalo proširiti i jajima, i da bi i njih trebalo obračunavati po nižoj tarifi, da je sreće ovo bi do sad već bilo učinjeno“, kazao je on.

Predsjednik mladih Demokrata Luka Krstović je naglasio da se nalazimo u najaktivnijem periodu kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori, ali da planiranje proizvodnje ne prati i planiranje otkupa i plasmana onog što se proizvede. 

„Proizvođač sam ne može organizovati izvoz, pa je neophodna saradnja samih proizvođača, posrednika u prodaji, odnosno trgovaca i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi taj resurs iskoristili, pretvorili ga u šansu, a ne u problem, kako se znalo desiti prethodnih sezona“, istakao je on.

Krstović je saopštio da time dolazi do pada cijena i otkupljivačima se otvara prostor da ostvare profit mnogo veći od poljoprivrednika koji sa proizvodom moraju izaći direktno na tržište nakon berbe.

„Zato se saradnjom moraju pronaći mehanizmi plasmana, kako bi proizvođač zaradio i bio u mogućnosti da zasnuje sadnju i iduće godine, trgovci da ostvare primjerenu stopu profita za ovu kulturu, a država bude zaštićena od dodatnih izdataka ukoliko dođe do blokade tržišta kada će sama država biti označena kao krivac za nepovoljan scenario“, kazao je on, naglasivši da je zato  potrebno tražiti plasman na tržišta BiH, Hrvatske, Srbije, gdje je berba kasnija nego kod nas.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније