Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

23. 06. 2017. 21:20 >> 20:51
5

EVROPSKA FEDERACIJA

Izmjestiti "Medicinsku" iz Berana

Evropska federacija udruženja medicinskih sestara (EFN) podržala je stav Senata Univerziteta Crne Gore da Visoka medicinska škola treba da se izmjesti iz Berana.

 

U otvorenom pismu koje je generalni sekretar EFN-a, Pol De Rav uputio premijeru i članovima Vlade Crne Gore, naveo je da su osiguranje adekvatnog obrazovanja i kvalifikacija za medicinske sestre opšte njege i pružanje prilike da se unaprijedi ta profesija  ključni u garantovanju održivosti zdravstvene radne snage i osiguranju da se mladi ljudi voljno odlučuju za karijeru medicinske sestre.

"Ključno je da vlade članica EU obezbijede da njihovi zdravstveni sistemi imaju neophodnu radnu snagu sa neophodnim kompetencijama, kako bi se obezbijedile visokokvalitetne i bezbjedne zdravstvene usluge. Ovo se odnosi i na vlade zemalja koje su u procesu pristupanja".

Takođe, dodao je De Rav, naučno je dokazano da podizanje standarda u obrazovanju tog kadra vodi ka boljim stopama zaposlenosti, čineći ovu profesiju privlačnijom i dajući bolje rezultate po pacijente.

"Realnost je da je velika većina EU članica već uspostavila mehanizme u cilju obezbjeđivanja najmanje 12 godina opšteg obrazovanja ili ekvivalentno za upis u školu za medicinske sestre i gotovo svi su uspostavili programe na nivou univerziteta", dodao je on.

De Rav u pismu podsjeća i na  zakonski obavezujuću EU Direktivu 2005/36/EC (dopunjenu Direktivom 2013/55/EU) o zajednički priznatim stručnim kvalifikacijama i posebno član 31 koji definiše niz od osam vještina kao minimalan uslov obrazovanja za sestre odgovorne za opštu njegu, koji svaka sestra u EU mora biti sposobna da ispuni samostalno.

"Neispunjenost uslova definisanih u Direktivi snosi ozbiljne zakonske posljedice za državu članicu, počevši od Evropske komisije koja ocjenjuje nacionalno zakonodavstvo i zatim započinje postupak za utvrđivanje kršenja za one zemlje koje još nijesu prenijele Direktivu u nacionalno zakonodavstvo i realizovali ih u planu i programu svih škola za medicinske sestre", upozorio je on.

De Rav je kazao da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, zahtijeva da prihvati "Acquis" (usklađenost nacionalnog sa zakonodavstvom EU) prije priključivanja Evropskoj uniji, uključujući i Poglavlje 3.

"Zakonodavstvo EU mora biti integrisano u nacionalni pravni poredak Crne Gore do datuma pristupanja, od kada će morati da se primjenjuje. Stoga, svi programi obrazovanja medicinskih sestara moraju da budu usklađeni sa ovom Direktivom, i nemoguće je predvidjeti situaciju u kojoj bi Crna Gora bila primljena u EU ukoliko se obrazovanje medicinskih sestara ne uskladi sa Acquis-em".

EFN, naveo je De Rav, u potpunosti podržava stav Senata UCG koji se odnosi na Odluku Vlade Crne Gore o studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta u Beranama od 2. juna, 2017.

"EFN apeluje na sve političare i donosioce odluka u Crnoj Gori da proaktivno primijene pravnu tekovinu EU i da podrže Univerzitet Crne Gore i medicinske sestre jer su oni "kamen temeljac" crnogorskog zdravstvenog sistema. Trebaju nam motivisane sestre koje njeguju građane kroz zdravstveni sistem, koje bdiju nad pacijentima i dostupne su građanima 24 sata, 7 dana sedmično. Njima je potrebno izvrsno obrazovanje", zaključio je De Rav.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније