Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

23. 06. 2017. 20:24 >> 08:35
1

ŠEHOVIĆ SAOPŠTIO

Reforma nije trošak već investicija

Nema potrebe da se odgodi primjena reforme obrazovanja, jer postoje svi uslovi da se ona primijeni već od nove školske godine, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović. On je dodao da Vlada na reformu ne gleda kao trošak, već kao investiciju u budućnost.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da su brojni timovi predano radili na implementaciji prethodno zaokruženih reformi.

"To znači da smo, nakon usvajanja nastavnog plana za osnovno obrazovanje, priveli kraju izradu predmetnih programa za osnovno i srednje obrazovanje i ono će biti usvojeno na sjednici 3. jula Nacionalnog savjeta tako da se time stvaraju preduslovi da reforma krene da se primenjuje od ove školske goidne", precizirao je Šehović.

Upitan da li postoji bojazan u primjenu reforme zbog finansijskih sredstava, Šehović je rekao da će novac biti obezbijeđen budžetom za narednu godinu.

"Vlada je svjesna da ako želi da unapređuje kvalitet obrazovanja da mora da izdvaja i značajnija sredstva za sistem obrazovanja a na taj trošak ne gledamo kao na izdatak, već kao investiciju u našu bolju budućnost. Meni se čini da boljeg načina da investiramo novac nemamo ulaganja obrazovanja", kazao je Šehović.

On je precizirao da će besplatne osnovne studije za prvu godinu za studente koji će upisati Univerzitet Crne Gore po reformisanom modelu koštati 1,3 miliona eura, ako broj studenata ostane na nivou prošlogodišnjeg.

"Ta sredstva će biti planirana budžetom za narednu godinu".

Šehović je podsjetio da je riječ o sveobuhvatnoj reformi, koja se odnosi  na sve nivoe obrazovanja.

"U tom smislu očekujem da će ona imati višestruko poztiivne efekte na naš obrazovni sistem".

Govoreći o predškolskom obrazovanju, Šehović je podsjetio da se učenje engleskog jezika uvodi od treće godine života.

"Jasno smo propisali da je prvi strani jezik engelski, da se izvodi od prvog razreda osnovne škole i na taj način mislim da stvaramo preduslove da naša djeca dobiju kvalitetnije znanje engleskog jezika", dodao je ministar.

Šehović je kazao da će ograničenje direktora škola na maksimalno dva mandata, pobojšati kvalitet ali i stvoriti preduslove za dobar kadar na tom  važnom mjestu.

Iz Sindikata prosvjete i civilnog sektora ocijenili su da je reforma u načelu dobra, ali da je pitanje na koji način i u kojoj mjeri će se sprovoditi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније