Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 12:54 >> 12:26

REFORMA JAVNE UPRAVE

Do dokumenata na "klik"

Crna Gora intenzivno radi na reformi javne uprave, kako bi građani bili zadovoljni i kako bi se pojednostavila procedura prikupljanja dokumenata, poručeno je iz Ministarstva javne uprave, na konferenciji za medije, povodom obilježavanja 23. juna, Međunarodnog dana javne uprave.

 

Poručeno je da je fokus na razvoju elektronske uprave, kako bi se omogućilo da građani jednim klikom budu u mogućnosti da obave administrativne poslove.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović poručila je sa skupa da crnogorska Vlada čini značajne napore da što kvalitetnije i odgovornnije obezbijedi ostvarivanje funkcija države.

"Kako bi se obezbijedio adekvatan planski okvir za realizaciju reformskih aktivnosti u naredne četiri godine, Vlada je u julu 2016. godine donijela Strategiju javne uprave 2016-2020, sa Akcionim planom za njenu realizaciju. U ovoj godini akcenat će biti na nadogradnji službeničkog sistema, imajući u vidu da zaposleni u organima uprave imaju centralnu ulogu u pružanju upravnih usluga građanima i privredi", kazala je Pribilović.

Istakla je da je jedan od najvažnijih koraka u reformi javne uprave - razvoj elektronske uprave.

"Svjesni smo da podrška digitalnoj transformaciji svih nivoa javne uprave vodi smanjenju troškova, efikasnijim procesima, olakšava put do informacija", kazala je Pribilović.

Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a i stalna koordinatorka sistema UN-a u Crnoj Gori, istakla je da je reforma javne uprave jedan od najvažnijih procesa u Crnoj Gori, jer efikasna uprava je preduslov za sprovođenje drugih politika.

"Zemlja ne samo da treba da promijeni politike, već da to uradi na inovativan način i da istovremeno ujedini građane i institucije oko istog cilja, efikasnog i odgovornog pružanja usluga", kazala je Mekluni.

Govoreći kako je zamišljeno pružanje usluga u praksi, Mekluni je istakla da bi roditelji mogli da dobiju izvod iz knjige rođenih za svoju tek rođenu djecu uz pomoć samo jednog klika, iz topline svog doma.

"Zamislite da možete da upišete dijete u školu tako što ćete jednostavno unijeti jedinstveni matični broj u online sistem. Nije riječ samo o elektronskim uslugama, već i o tome da se omogući razmjena podataka između institucija da bi se olakšao život građanima i poslovanje firmama", kazala je Mekluni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније