Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 08:29   >>  08:01 2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Van CG studira oko 1.400 studenata

U inostranstvu studira od 1.300 do 1.400 crnogorskih studenata, a najviše ih ima u Italiji, Turskoj, Austriji, Sloveniji i Rusiji.

 

"Kada je u pitanju usmjerenje, najveće interesovanje je za ekonomiju, menadžment i biznis (22 odsto), arhitekturu (17 procenata) i političke nauke (13 odsto), a najmanje ih je za sociologiji (0,5 procenta)", pokazalo je istraživanje Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Jovana Nikčević iz ove organizacije saopštila je da su očekivanja da će se trend odlaska intenzivirati.

U Australiji studira devet studenata iz Crne Gore, u Aziji više od 40, a u Kini oko 30.

"Predviđanja su da će do 2020. godine na listi najpopularnijih destinacija za studente iz cijelog svijeta, Kina preuzeti drugo mjesto od Ujedinjenog Kraljevstva. U Japanu se nalaze dva studenta iz Crne Gore, šest studenata studira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi više od 45 studenata. U Sjedinjenim Američkim Državama studira više od 50, a u Kanadi više od 15. Veliki broj crnogorskih državljana studiranje u Americi obezbijedilo je sportskim stipendijama (najčešće košarka za muškarce i odbojka za žene). Na jednom od najpoznatijih svjetskih univerziteta, Harvardu u studijskoj 2016/17, studirala je jedna crnogorska državljanka", navela je Nikčević.

U centralnoj Evropi, prema ovom istraživanju, studira oko 250 studenata, a najviše ih je u Austriji oko 100 i Sloveniji 91.

U Velikoj Britaniji studira više od 30, u Irskoj dva, Francuskoj više od 20, Belgiji šest, Holandiji 12, a u Luksemburgu dva studenta iz Crne Gore.

U južnoj Evropi sumirano je više od 350 studenata, gdje prednjače Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija gdje više od 2.000 crnogorskih državljana studira u četiri države okruženja. Navode da je Ruska Federacija popularna za naše student, a najviše ih je u Moskvi više od 58.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније