Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 08:10   >>  07:42 1

KLINIKA ZA ONKOLOGIJU

Zračenje i preglede čekaju 62 pacijenta

Na Klinici za Onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) na pregled, snimanja i zračenja čekaju 62 pacijenta, pokazuju podaci sa sajta te ustanove.

Iz KCCG "Danu" su odgovorili da je jedan od razloga što pacijenti čekaju na terapije zastarjelost i nedostatak opreme, zbog čega prethodne dvije sedmice bio u kvaru linearni akcelerator.

Na listi čekanja KCCG navodi se da na dijagnostiku na odjeljenju radiologije čeka 20 pacijenata, na palijativno zračenje 16 pacijenata, na snimanje skeleta (scintografiju) 25 građana, dok na terapiju "blood pool" oboljeli od tumora jetre, čekaju dva pacijenta.

Iz Kliničkog centra je Danu saopšteno da je prije sedam dana otklonjen kvar na apratu za zračenje.

"Obavještavamo vas da je bio u kvaru dio linearnog akceleratora za planiranje i verifikaciju plana zračenja, a koji je ovlašćeni serviser otklonio 15. juna. Po otklanjanju kvara pacijenti su nastavili sa zračenjem planiranom dinamikom. KCCG posjeduje tri aparata za zračenje i isto toliko aparata za planiranje zračenja, od kojih dva za spoljašnje i jedan za unutrašnje zračenje (brahiterapiju). Jedan aparat za spoljašnje zračenje, smješten u staroj zgradi Klinike za onkologiju, u upotrebi je preko 20 godina, dok su druga dva aparata (za spoljašnje zračenje i brahiterapiju), instalirana 2010. godine u novoj zgradi Klinike za onkologiju i radioterapiju, u upotrebi od 23. februara, odnosno 25. maja 2011. godine", ističu iz KCCG.

Objašnjavaju da navedeni aparati imaju maksimalnu iskorišćenost, o čemu najbolje govore podaci da na ovaj vid terapije u regionu pa i šire najmanje čekaju crnogorski pacijenti.

Inače, na listi čekanja za preglede, operacije i tretmane u KCCG nalazi se i dalje oko 1.000 pacijenata, što je na nivou od prošle godine u ovo vrijeme.

Najveći broj pacijenata koji nijesu pregledani nalazi se na Klinici za bolesti srca, njih oko 600, na Internoj klinici 700, dok se preostali nalaze na Klinici za onkologiju, Klinici za ortopediju i Klinici za očne bolesti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније