Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

22. 06. 2017. 17:12 >> 16:44

OTJERALI INVESTITORA

Murinjani protiv gradnje malih HE

Građani Murina, nezadovoljni zbog početka radova na gradnji dvije mini hidroelektrane na Murinskoj rijeci, okupili su se danas insistirajući od investitora da povuče mehanizaciju, što je on na kraju i učinio.

"Po saznanju da je neko bez njihovog znanja i saglasnosti dao koncesiju na Murinsku Rijeku planirajući da ih ostavi bez vode za navodnjavanje njihovih imanja, i da ugrozi i onako problematično napajanje pijaćom vodom Murine, Pepića i Mašnice, građani mjesnog centra Murino su se samoorganizovali i potpisali peticiju protiv izgradnje hidroelektrana. Nakon toga, u koordinaciji sa mjesnom zajednicom Murino organizovan je protest na kome je zatraženo od investitora da odustane od izvođenja radova i povuče mehanizaciju, a od nadležnih institucija  da ih zaštite od ovog nauma koji ugrožava elementarne uslove za opstanak na ovim prostorima", saopštili su učesnici protesta.

Ugovor o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana za vodotok Murinska rijeka u Opštini Plav 2010. godine su potpisali tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović i Aco Vuković - izvršni direktor kompanije “Elektrotehna” d.o.o. Berane, u ime konzorcijuma “Elektrotehna-Radius”. Ugovorom je dodijeljena koncesija na period od 30 godina, s tim što koncesioni period počinje na dan donošenja prostorno planske dokumentacije. 

Mještani tvrde da u ljetnjim mjesecima ovi krajevi i onako tradicionalno kubure sa nestašicom pijaće vode.

"A zahvatanje vode iznad vodoizvorišta Murinskog vodovoda direktno bi ugrozilo snabdjevanje pijaćom vodom ovih naselja čime bi i onako teški uslovi za život bili dodatno dramatizovani. Da bi neko pravio profit, Murino treba da ostane bez pijaće vode i bez vode za navodnjavanje, a da ne govorimo o upropaštavanju našeg prirodnog i životnog ambijenta", kažu iz Organizacionog odbora protiv izgradnje hidroelektrana u Murinu.

Zato su, kažu, odlučni da odbrane "svoju" rijeku.

"Očekujemo od nadležnih da nam pomognu i stave moratorijum na izgradnju kako bismo svi zajedno pokazali odgovoran odnos", kazali su organizatori protesta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније