Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

21. 06. 2017. 17:14 >> 16:50
1

HRAPOVIĆ SA SINDIKALCIMA

Prioritet je bolji status ljekara

Reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiće i mogućnost preusmjeravanja sredstava u samom zdravstvenom sistemu, koje se mogu iskoristiti, između ostalog, i za povećanje zarada svim zaposlenim u zdravstvu, kazao je resorni ministar Kenan Hrapović. Dodao je da će, na taj način, poboljšati status ljekara u društvu, što je svakako jedan od prioriteta Ministarstva. "Ukoliko se na taj način ne postignu zadovoljavajući efekti, Ministarstvo će, zajedno sa Vladom, tražiti načine za obezbjeđivanje sredstava za povećanje zarada, kazao je Hrapović u razgovoru sa grupom ljekara, predstavnika Sindikata doktora medicine.

Hrapović je razgovarao sa dr Milenom Popović Samardžić, dr Žankom Cerović i dr Veliborom Majićem. Kako je saopšteno, razgovaralo se o platama, uslovima rada i rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Iz Sindikata doktora medicine zatražili su od Ministarstva pomoć i podršku oko njihovog, kako su kazali, neravnopravnog položaja u Stambenoj zadruzi zdravstvenih radnika Crne Gore. Naime, članovi Sindikata doktora medicine smatraju da su diskriminisani u odnosu na dva reprezentativna sindikata zdravstva (Savez sindikata i Uniju slobodnih sindikata) prilikom bodovanja za dobijanje stanova iz stambene zadruge i traže ravnopravnost", navodi se u saopštenju.

Hrapović je rekao da će razgovarati sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, dr Ljiljanom Krivokapić i dr Vladimirom Pavićevićem oko kandidovanog problema, ali pozvao i Sindikat doktora medicine da u direktnoj komunikaciji sa kolegama, pokušaju da riješe problem.

"Doktori su se požalili i na status i uslove u kojima rade, a posebno su naglasili nezadovoljstvo zaradama. Hrapović je kazao da je saglasan da su uslovi za rad ljekara u pojedinim segmentima otežani, ali da ima i mnogo pozitivnih primjera. Kako je preduslov za dobro zdravstvo zadovoljan ljekar i pacijent, Ministarstvo trenutno radi na nekoliko projekata, koji će značajno unaprijediti uslove rada i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na svim nivoima", saopšteno je nakon sastanka. 

Hrapović je saopštio da su opredijeljena sredstva od preko 11 miliona eura iz kapitalnog budžeta za kupovinu medicinske opreme, u dogovoru sa direktorima svih zdravstvenih ustanova, a cilj je obezbjeđivanje boljih uslova za rad ljekara. Posebno je naglašena neophodnost ulaganja u Dječiju bolnicu, za koju je Ministarstvo najavilo kupovinu skenera do kraja godine.

"Doktori su obaviješteni i da je dogovorena saradnja sa nekoliko zemalja regiona o upućivanju crnogorskih ljekara na doedukaciju, ali i dolazak eksperata iz drugih zemalja radi obučavanja naših doktora. Saopšteno je i da će zdravstveni sistem u narednim godinama biti pojačan sa oko 200 ljekara koji završavaju specijalizacije".

Ministar je naglasio da će reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiti i mogućnost preusmjeravanja sredstava u samom zdravstvenom sistemu, koje se mogu iskoristiti, između ostalog, i za povećanje zarada svim zaposlenim u zdravstvu. Na taj način će se i poboljšati status ljekara u društvu, što je svakako jedan od prioriteta Ministarstva. Ukoliko se na taj način ne postignu zadovoljavajući efekti, Ministarstvo će, zajedno sa Vlavom Crne Gore, tražiti načine za obezbjeđivanje sredstava za povećanje zarada.

"Ministarstvo sprovodi zdravstvenu politiku i predstavlja interese ljekara i želi sa njima da ima partnerski odnos i kontinuirani dijalog jer samo na takav način, zajedno i koordinirano možemo poboljšati zdravstveni sistem", kazao je Hrapović. 

On je istakao da su vrata Ministarstva uvijek otvorena, kako za organizacije, tako i za pojedince, i pozvao ljekare da kroz dijalog ukazuju na probleme, jer je ministarstvo prava adresa za njihovo rješavanje, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније