Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2017. 22:13 >> 21:47
1

CG – SLOVAČKA

Zajednički rad i korišćenje potencijala

Memorandum o naučnoj saradnji, koji su danas potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Slovačke, omogućiće zajednički rad i kvalitetno korišćenje stručnih i naučnih potencijala.

Ministarka nauke Sanja Damjanović i ministar prosvjete Damir Šehović potpisali su danas sporazume o saradnji sa ministrom obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Slovačke, Peterom Plavčanom.

„Memorandum o naučnoj i tehnološkoj saradnji Ministarstva nauke Crne Gore sa Ministarstvom obrazovanja, nauke istraživanja i sporta Republike Slovačke omogućiće zajednički rad i kvalitetno korišćenje stručnih i naučnih potencijala, što je od velikog značaja za istraživačku zajednicu“, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Damjanović je, nakon potpisivanja, rekla da je Memorandum važan okvir za institucionalnu saradnju koja će omogućiti nove zajedničke istraživačke projekte, kao i mobilnost istraživača.

„Imajući u vidu da je jedan od prioriteta Ministarstva nauke izrada Pametne specijalizacije, mi ćemo pokušati da fokusiramo ove projekte upravo u smjeru naših zajedničkih prioritetnih oblasti. Ubijeđena sam da će saradnja biti uspješna“, kazala je ona.

Plavčan je rekao da je današnje potpisivanje sporazuma značajan doprinos daljem produbljivanju odnosa između Slovačke i Crne Gore.

„Radujemo se što je Crne Gora napredovala u procesu evropskih integracija i otvorila poglavlja, jer mi možemo pomoći savjetima, naročito u oblasti nauke i obrazovanja“, kazao je Plavčan na konferenciji za novinare.

On je dodao da će sa Ministarstvom nauke Crne Gore formirati zajedničke projekte koji će razvijati nauku i istraživanje u saradnji sa zemljama članicama Evropske unije.

Prije svečanog potpisivanja Memoranduma, delegacija Republike Slovačke je boravila u zvaničnoj posjeti Ministarstvu nauke, a u razgovoru ministara je ocijenjeno da je potpisivanje dobar okvir za unapređenje institucionalne saradnje, kao i naučnog i istraživačkog rada, a što su strateški ciljevi Ministarstva nauke.

„Damjanović je upoznala Plavčana sa prioritetima Ministarstva nauke u narednom periodu, kao što su: uspostavljanje stabilne međunarodne saradnje, uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte, jačanje veze između nauke i privrede, izgradnja naučno-tehnološkog parka u Podgorici i izrada Strategije pametne specijalizacije“, kaže se u saopštenju.

Plavčan je poručio da Crna Gora može očekivati punu podršku u realizaciji naučnih projekata.

„Zahvaljujući Memorandumu oba ministarstva će raditi na uspostavljanje dobre saradnje putem podsticanja aktivnosti naučne i tehnološke saradnje u sljedećim oblastima poput: biotehnologije, biomedicine, informaciono komunikacione, zaštite životne sredine i ostalih relevantnim poljima koje su važne za zajednicu, naučni i ekonomski napredak“, kaže se u saopštenju.

Memorandum, dodaje se, doprinosi uspostavljanju stabilne međunarodne saradnje i povezivanje sa evropskom istraživačkom i naučnom zajednicom, a što je jedan od prioriteta Ministarstva nauke i predstavlja važnu kariku u kontekstu evropskih integracija.

„Saradnja obuhvata: razmjenu delegacija, naučnika i stručnjaka; održavanje seminara, konferencija i zajedničkih naučnih skupova; osposobljavanje i usavršavanje istraživača, tehničara i menadžera u nauci i tehnologiji; razmjenu naučnih i tehnoloških informacija; i sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata i drugih oblika međusobno dogovorene naučne i tehnološke saradnje“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније