Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavio: B.V. ]

20. 06. 2017. 17:45 >> 17:28

REGIONALNI PROGRAM

Udomiti više od 6.000 raseljenih

Regionalnim stambenim programom predviđeno je rješavanje stambenog pitanja za više od šest hiljada osoba u Crnoj Gori koja pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova.

Povodom Međunarodnog dana izbjeglica, 20. juna, održana je sjednica Koordinacionog odbora za praćenje implementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na Konik.

Razmatran je izvještaj državnih organa i drugih institucija u sprovođenju Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na Konik za period januar – jun 2017. godine.

Utvrđeni su prioriteti, dinamika i rokovi realizacije i ocjene rezultata u implementaciji Strategije.

„Pravni status je najvažniji segment Strategije, ali i osnova za ostvarivanje ostalih prava raseljenih lica, kao što su smještaj, jednak pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu i sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja”, kaže se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Svjesni da se određena pitanja na najkvalitetniji način mogu rješavati u okviru regiona, Crna Gora će, kako je rečeno, biti aktivan učesnik Regionalnog stambenog programa.

Program je regionalni odgovor na otvorena pitanja raseljeništva vlada Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, uz veliku pomoć i podršku međunarodnih partnera.

„U okviru programa za Crnu Goru predviđa se obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica koja pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz BiH i Hrvatske i interno raseljenih sa Kosova“, kaže se u saopštenju.

Očekuje se da ovaj program značajno ubrza zatvaranje kampa Konik i ostalih kolektivnih centara za smještaj raseljenih i interno raseljenih lica.

Kad je u pitanju dobrovoljni povratak, Vlada Crne Gore u saradnji sa UNHCR-om stvara uslove u kojima će povratak biti zasnovan na dobroj informisanosti o stanju u zemlji porijekla, i koji će biti u međunarodno priznatim okvirima, uz pomoć koja je dostupna putem međunarodnih organizacija, donatora i zemlje porijekla.

„Kad su u pitanju interno raseljena lica sa Kosova, nedostatak raspoloživog zemljišta i stambenih rješenja, uz generalno ograničene uslove za reintegraciju i dalje utiče na održivi dobrovoljni povratak na Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Vlada će nastaviti da predano radi na obezbjeđivanju veće podrške zemalja porijekla, a prije svega kosovskih vlasti, kao i na pronalaženju konkretnih mehanizama na regionalnom nivou za integraciju i pomoć pri povratku raseljenih lica u njihova mjesta porijekla

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније