Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 06. 2017. 14:06 >> 19:29
12

DEMOKRATE OCIJENILE

Reforma od pacijenata pravi žrtve

Poslanica Demokratske Crne Gore, Valentina Minić, saopštila je da se projekat elektronskog zakazivanja Ministarstva zdravlja, koji se primjenjuje od prekjuče, sprovodi protivno zakonima.

 

Minić je, na konferenciji za novinare, saopštila da program za centralno zakazivanje uskraćuje pravo pacijentu da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove, koje mu je garantovano Zakonom o pravima pacijenata.

"Dakle, iako im je zakon dao to pravo, pacijenti neće biti u mogućnosti da direktno biraju svog ljekara specijalistu određene oblasti, jer ih program za zakazivanje vodi ka prvom slobodnom specijaisti, a ne ka onom kojeg je pacijent izabrao“, rekla je Minić.

Ona je naglasila da je "izgleda jedini način za ostvarivanje prava na slobodan izbor specijalste i subspecijaliste "putem opravdanog prigovora".

"Ovo je apsolutno neprihvatljivo i potpuno nezakonito, zbog toga što se pravo na izbor specijaliste, koje pacijentu po zakonu pripada, ovakvim programom sužava samo na pravo koje može ostvariti po žalbi. Ukratko rečeno, Ministarstvo zdravlja je prvo napisalo, a zatim i sprovodi nezakoniti projekat, odnosno projekat kojim se krše zakonom garantovana prava građana. Nakon toga, potpuno naopakim redosljedom, kad je već počela primjena programa, ono donosi podzakonski akt, koji još uvijek nije objavljen u Službenom listu, a na osnovu kojeg je cijeli projekat morao biti realizovan. Međutim, sve i da se projekat sprovodi u skladu sa prethodno donesenim pravilnikom, on bi bio nezakonit, jer po informacijma koje imamo taj podzakonski akt nije u skladu sa zakonom, kao aktom više pravne snage“, naglasila je Minić.

Ocijenila je zanimljivom i, kako je rekla, krajnje malicioznom namjeru Ministrastva zdravlja "da ovakvim eksperimentom stvori opasan razdor između ljekara, sa jedne, i korisnika zdravstvene zaštite, sa druge strane".

"U ovom eksperimentu nad građanima Crne Gore, kao i nad našim zdravstvenim herojima, može se, umjesto velikog povjerenja, stvoriti veliki jaz i netrpeljivost u odnosu pacijent - ljekar, koji za rezultat može imati dalekosežne negativne posljedice i po jedne i po druge. A postojanje povjerenja u odnosu pacijent - ljekar jedan je od ključnih faktora, te neophodan uslov na putu izlječenja", upozorila je Minić.

"Gospoda iz Ministarstva zdravlja ovom reformom od pacijenata prave žrtve bez prava na izbor, a od ljekara, naročito mladih, žrtve bez prava na prigovor. Cijelim projektom direktori JZU dobijaju mogućnost da preko žalbi pacijenata vrše dodatan pritisak na naše ljekare, a pacijenta povinuju policijskom uređenju bolnica, sve u cilju sanacije štete koju su isti stvarali 27 godina, vođenjem pogubne zdravstvene politike", saopštila je on.

Prilog: Marko Terzić

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније