Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

16. 06. 2017. 22:50 >> 22:21

NIKŠIĆKA ŽUPA

Za obuku o ljekovitom bilju 7.000 eura

Za obuku 20 mladih bez zaposlenja i oko 60 učenika iz osnovne škole ”Dušan Bojović” o sakupljanju, otkupu, pripremi i preradi ljekovitog bilja i šumskih plodova, koji realizuje NVO Morakovo iz nikšićke Župe, opredijeljeno je sedam hiljada eura iz Programa IPA.

Predstavnica NVO Morakovo, Marina Kovačević, kazala je da će se projekat realizovati šest mjeseci pod nazivom ”Župa dio ruralne Evrope”, a da ga je podržao Fors Montenegro kroz jedan od programa IPA 2 posredstvom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Kovačević je kazala da će u okviru projekta biti postavljeno i 15 info tabli sa osnovnim informacijama o ljekovitom bilju i šumskim plodovima, kao i organizova posjeta onima koji se tim poslom već uspješno bave.

”Cilj projekta je doprinos razvoju ruralnog dijela opštine i države, kao i poboljšanje nivoa znanja iz poljoprivrede, naročito o ljekovitom bilju i šumskim plodovima. Ovaj projekat biće i doprinos stvaranju uslova za razvoj preduzetništva”, kazala je Kovačević na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je Crna Gora prva u Evropi po zastupljenosti ljekovitog bilja sa oko tri hiljade vrsta, od kojih je 400 ljekovito, a 50 endemično.

”Problem je što na hiljade tona tog bilja i plodova propadne, a domaće i svjetsko tržište je nezasićeno ovim proizvodima”, kazala je Kovačević.

Ona je ukazala na neznanje i nebrigu berača i nestručnu i nekontrolisanu berbu kojom se ugrožavaju staništa bilja, poput lincure i srčanika, kao i na problem neorganizovanog otkupa na području Nikšića i susjednih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније