Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 06. 2017. 14:53   >>  14:26

POTPISAN MEMORANDUM

Digitalizovaće arhivu Vlade CG

U cilju očuvanja i digitalizacije arhivskog fonda nastalog u radu Vlade Crne Gore, generalna sekretarka Nataša Pešić i zastupnik kompanije International Consulting and Development (ICD), Bojan Boljević, potpisali su Memorandum o saradnji.

 

Saradnja je, kako je saopšteno, uspostavljena na inicijativu ICD –a, koji je izrazio spremnost da angažuje svoje tehničke i profesionalne kapacitete na poslovima skeniranja i mikrofilmovanja dokumentacione i arhivske građe nastale u radu Vlade i njenih organa, kao i na formiranju elektronske baze ovako nastalih podataka.

Pešić je tom prilikom istakla da je arhivski fond od izuzetnog značaja za kulturu i istorijska proučavanja.

"Njegovo oštećenje ili gubitak bi predstavljalo nenadoknadivu štetu. Ujedno, u skladu sa strateškim ciljevima razvoja elektronske uprave i informacionog društva Crne Gore, pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore i preporukama Evropske unije potrebno je preduzeti mjere za njegovu digitalizaciju. U skladu sa tim, prema podacima koje je pripremio Generalni sekretarijat Vlade u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore, neophodno je pristupiti pripremi i izradi projekta informacionog sistema arhive sa ciljem uspostavljanja sistema koji će olakšati pregled i unakrsno povezivanje dokumentacije, kao i organizaciju i upravljanje arhiviranim dokumentima", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

U tu svrhu, u pripremnoj fazi za izradu projekta, testna implementacija sistema za digitalizaciju arhivskog fonda biće izvršena u Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније