Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

15. 06. 2017. 14:26 >> 13:58
12

U PONEDJELJAK

Nova: Protest zbog ćirilice

Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić najavio je da će u ponedjeljak ispred Ministarstva prosvjete biti održan protest zbog, kako je rekao, diskriminacije građana koji govore srpskim jezikom i koriste ćirilicu.

 

Aleksić je kazao da se oni koji na kraju godine traže da im se svjedočanstva ispišu na ćiriličnom pismu suočavaju sa problemom.

"Od direktora, sekretara i razrednih strarješina dobijaju objašnjenja da nijesu tehnički opremljeni i da nemaju formulare. Sve se radi da se ne ispoštuje zakonska i ustavna obaveza ravnopravnosti ćirličnog i latiničnog pisma, kako to predviđa Ustav Crne Gore", saopštio je Aleksić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će u ponedeljak u 12 sati ispred Ministarstva prosvjete biti održan protestni skup na kome će biti predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu (DF) , kulturnih i naučnih ustanova, kao i nevladinih organizacija koje se bave tim pitanjem.

"Mi na taj skup zovemo sve one koji su za slobodu, demokratiju, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i građanskih prava da nam se pridruže, jer to je stvar poštovanja ustava i osnovnih ljudskih i građanskih prava", poručio je Aleksić.

On je saopštio da su poslanici DF-a uputili zahtjev ministru prosvjete, Damiru Šehoviću da, shodno ustavnim propisima i zakonskim normama, izda jasno i nedvosmisleno uputstvo ili preporuku direktorima, sekretarima i školskom osoblju da se, kako je rekao Aleksić, omogući poštovanje Ustava i da se onima koji to žele omogući svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Profesorica Gordana Porobić Krcunović ocijenila je da su u Crnoj Gori diskriminisani govornici srpskog jezika, odnosno oni koji su se opredijelili za ćirilicu kao svoje pismo.

"Ovakvom diskriminacijom se krši Ustav i zakon Crne Gore", smatra ona.

Prema njenim riječima, većina u Crnoj Gori se, prema posljednja dva popisa, opredijelila za srpski jezik.

„To je presedan, da je nešto što je većinsko, diskriminisano“, kazala je Porobić Krcunović.

Vladislav Bojović iz DF-a pozvao je Šehovića da se obrati javnosti povodom ove, kako je rekao, brutalne diskrimiancije nad korisnicima ćiriličnog pisma i srpskog jezika.

"Pozivamo Šehovića da javno saopštio da li je on naložio ovaj najnoviji oblik zatiranja ćirilice i manipulacije svjedočanstvima ili je takvu vrstu direktive dobio od premijera Duška Marković", poručio je Bojović.

On je ocijenio da je "čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore"

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније