Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 06. 2017. 16:09   >>  15:42

NURKOVIĆ - KEMP

U pomorskom saobraćaju važna sigurnost

Sigurnosti i bezbjednosti u pomorskom saobraćaju Crne Gore veoma su važne, posebno kada se ima u vidu rast interesovanja za crnogorsku obalu kao kruzing destinaciju, saopštila je novoimenovani ambasador Velike Britanije u Podgorici, Alison Kemp.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, je tokom prvog zvaničnog sastanaka upoznao Kemp sa aktivnostima koje su aktuelne u resoru saobraćaja, posebno imajući u vidu kapitalne projekte koje je Crna Gora počela ili planira da realizuje u narednom periodu u cilju modernizacije i izgradnje savremene saobraćajne infrastrukture.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva je saopšteno da je dinamika realizacije prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, bila jedna od tema njihovog razgovora.

Nurković je saopštio da je zadatak Vlade da prati dinamiku izgradnje i kvalitet izvođenja radova u skladu sa rokovima i standardima koji su definisani ugovorom.

On je saopštio da je na poslovima nadzora gradnje te dionice buduće trase autoputa angažovana renomirana međunarodna kompanija, odnosno italijansko-francuski konzorcijum, ali i veliki broj domaćih eksperata.

"Već sada ozbiljno radimo i razvijamo modele realizacije naredne dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice", rekao je Nurković.

On je dodao da je pred Crnom Gorom još dosta posla, posebno u dijelu usklađivanja nacionalnog sa međunarodnim zakonodavstvom.

Nurković je predstavio Kemp i planove za ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja, posebno kapaciteta vazdušnih luka Podgorica i Tivat.

"Razvoj kapaciteta crnogorskih aerodroma i povećanje kvaliteta usluga na tim aerodromima takođe je na listi prioriteta Ministarstva", saopštio je Nurković.

On je kazao da u Ministarstvu razmatraju moguće modele daljeg razvoja.

"U okruženju imamo primjere uspješnih koncesija, koje za rezultat imaju upravo značajna ulaganja u infrastrukturu i benefite za državu, kako direktne finansijske tako i indrektne na ekonomiju generalno", naveo je Nurković.

Iz Ministarstva je saopšteno da su najavljena ulaganja u željeznički saobraćaj nastavak nastojanja države da modernizuje i rekonstruiše postojeću infrastrukturu, gdje je do sada značajna bila podrška i saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, imajući u vidu stav zemalja EU da takav vid transporta treba razvijati i unaprijeđivati.

Kemp je ocijenila da je resor saobraćaja zahtjevan i obiman i da je i do sada kroz svoje učešće u budžetu EU Velika Britanija pružila značajnu ekspertsku podršku Crnoj Gori, a da očekuje dalju intenzivnu saradnju dvije države kroz NATO programe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније